Reinfeldt: Jobba till 75 en bra början
Nyheter | Arbetsliv

Reinfeldt: Jobba till 75 en bra början

Vem är äldre? Reinfeldt vill att vi tänker mer flexibelt och uppmuntras att jobba längre.

Jan Arleij
Publicerad 2019-04-08

Sverige måste kraftigt omvärdera synen på äldre och arbete. Det sa förre statsministern Fredrik Reinfeldt på ett frukostseminarium arrangerat av Delegationen för senior arbetskraft på måndagen (8/4).

– Samhället står inför flera genomgripande förändringar som gör att tidigare sanningar måste utmanas, sa Fredrik Reinfeldt inför journalister, politiker och branschfolk.

Seminariet, som modererades av journalisten Marianne Rundström (av Seniorens läsare utsedd till Årets Senior 2016) direktsändes också i SVT Forum.

Holkar ur

– Vi lever allt längre och får allt fler friska år. Förväntningarna på höga pensioner kan helt enkelt inte mötas med att arbeta mindre, konstaterade Fredrik Reinfeldt.

– Om inget eller endast lite görs kommer urholkningen av våra pensioner att fortsätta.

Värdera talang

För att motverka detta behöver vi enligt Reinfeldt ändra inställning till våra arbetsliv men också på vår syn på vem som är äldre, och vad äldre arbetskraft kan bidra med.

– Vi behöver förändra sättet att värdera talang och hur arbetsgivare rekryterar. Som enskilda individer behöver vi kunna ställa om under arbetslivets gång, sa Reinfeldt.

Man kan vara olika lämpad för olika uppgifter under ett långt arbetsliv. Det krävs ett nytt sätt att tänka flexibelt för att ta tillvara allt det som en människa kan erbjuda under livets gång, resonerade Reinfeldt.

Mental gräns

Fredrik Reinfeldt rev upp himmel och jord när han som statsminister 2012 sa att vi behöver jobba till 75.

– Min avsikt var att förmedla ett behov av gradvis förändring så att de som vill och kan ska uppmuntras att jobba högre upp i åldrarna, sa Reinfeldt som då som nu ville utmana 65 års ålder som den mentala gräns människor sätter för hur länge man anser det vara lämpligt att arbeta.

En början

Fredrik Reinfeldts framträdande byggde på en rapport som han skrivit på uppdrag av Delegationen för senior arbetskraft. Rapporten har den utmanande titeln ”Att arbeta till 75 – en bra början”.

– Höjer du ribban nu? frågade Marianne Rundström.

– Så kanske man kan se det, svarade Fredrik Reinfeldt leende.

Viktig diskussion

Rapporten är den andra i en planerad rad på 30 som delegationen ska publicera, på uppdrag av regeringen och den parlamentariska Pensionsgruppen (S, M, L, C, KD, MP).

– Äntligen får vi ut diskussionen, sa Solveig Zander, Centerpartiets representant i Pensionsgruppen till Senioren inför seminariet. Det är oerhört viktigt att vi pratar mer om hur vi ser på äldre arbetskraft.

Rapporten.
Jan Arleij
Publicerad 2019-04-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas