Utredning av dödshjälp rycker närmare
Foto: Getty Images
Nyheter | Livsslut

Utredning av dödshjälp rycker närmare

Nu finns en riksdagsmajoritet för att utreda dödshjälp. Detta sedan Vänsterpartiet öppnat dörren.

Jan Arleij
Publicerad 2022-01-03

Sedan tidigare har Sverigedemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet ställt sig bakom kravet att en statlig utredning om dödshjälp ska tillsättas. En arbetsgrupp inom Moderaterna har samma inriktning.

Inför Vänsterpartiets kongress den 4-6 februari kan ett nytt ställningstagande vara på gång inom partiet – om än inte i själva sakfrågan.

Vill se fler fakta

Även om Vänsterpartiets partistyrelse anser att dödshjälp fortsatt bör vara förbjudet så stödjer ledningen ändå ett förslag om att säga ja till en utredning om frivillig dödshjälp när palliativ vård visat sig vara otillräcklig.

Karin Rågsjö.

– Eftersom frågan dyker upp hela tiden regelbundet, med starka belägg för hur bra dödshjälp är så tycker jag att det vore bra att kunna bemöta det med lite mer fakta, inte bara med tyckande, säger Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson för Vänsterpartiet till Sveriges Radio Ekot.

Gediget underlag

SPF Seniorernas kongress ställde sig i höstas bakom ett motionskrav om att riksdagen bör påverkas att låta göra en utredning.

”För att klargöra dessa och andra frågor, samt för att ha ett fullgott beslutsunderlag så att Sverige kan ta ställning till om frivillig dödshjälp ska tillåtas, krävs en gedigen utredning. Med tanke på frågans art bör denna utredning vara parlamentariskt sammansatt och få god tid på sig att sätta sig in i frågeställningarna, och ta hänsyn till allmänhetens inställning i frågan.” motiverade kongressen sin nya inställning i frågan.

Lång kamp

Bland andra Föreningen Rätten till en värdig död har längre krävt att frågan om dödshjälp utreds av riksdagen.

Syftet är att få fram ett beslut om införande av dödshjälp.

Kan få utreda.
Jan Arleij
Publicerad 2022-01-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas