SPF driver kampanj mot våldet
Ekonomi & Pension | SPF Seniorerna
Foto: Colourbox

SPF driver kampanj mot våldet

SPF är med och driver kampanjen Våldet går inte i pension. Kampanjen ska uppmärksamma våldet mot äldre och uppmana ansvariga politiker och andra att agera.

Publicerad 2013-05-23

Den 15 juni har utropats till Världsdagen om våld och övergrepp mot äldre. Men våld och övergrepp mot äldre är ett ämne som det hittills talats väldigt tyst om. Kampanjen Våldet går inte i pension vill ändra på det.

SPF samarbetar med Roks, Brottsofferjourerna, Länsstyrelsen i Stockholm, Socialstyrelsen, Kommunal, Vänsterpartiet, PRO och SPRF i kampanjen, och man har tagit fram en informationsfolder och en knapp som kan användas för lokal påverkan.

– Styrkan i den här kampanjen är att vi är flera organisationer, med olika perspektiv på frågan, som samarbetar säger Ola Nilsson, folkhälsoansvarig på SPF.
Han och Margareta Grafström, sakkunnig och professor emerita i vårdkunskap, är engagerade i kampanjen och har under våren bland annat rest runt tillsammans med andra från SPF för att informera ledamöter i pensionärsråden om kampanjen. Även SPFs alla distriktsordföranden har fått information. Redan den 20 mars visades Roks film ”Vi som överlevde”, en dokumentär om våld mot äldre kvinnor, i riksdagen.

Riksdagsseminarium

Den 12 juni, samma vecka som Världsdagen om våld och övergrepp mot äldre, hålls ett riksdagsseminarium, där SPF står som värd tillsammans med riksdagsledamöterna Barbro Westerholm (FP), Catharina Bråkenhielm (S) och Eva Olofsson (V). Barbro Westerholm har tidigare motionerat i riksdagen om en handlingsplan om våld mot äldre, vilket har lett till att regeringen nu håller på att ta fram en strategi. Från SPF kommer Ola Nilsson, Margareta Grafström och SPFs ordförande Karl Erik Olsson att medverka.

I mitten av juni kan du läsa mer om våldet mot äldre i Veteranen nr 5 och på Veteranen.se.

Almedalen

1 juli anordnar SPF en debatt i Almedalen om våld och övergrepp mot äldre, med flera tunga namn i panelen.
Vill du läsa mer om kampanjen Våldet går inte i pension, och ladda ner foldern? Gå till www.spf.se/valdetipension.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas