Julklappar för liten plånbok
Leva & uppleva | Omvärld & ekonomi | Ekonomiexperten
Foto: Colourbox

Julklappar för liten plånbok

En barnvaktshelg eller dina bästa recept. Ylva Yngveson tipsar om uppskattade klappar av tid och omtanke istället för pengar.

Ylva Yngveson
Publicerad 2019-12-11

För att januari inte ska kännas som att det är för mycket månad kvar i slutet av pengarna behöver man ibland ta det lugnare med inköpen i december. Pressen på att handla julklappar, mat och annat kan vara besvärande för många. Vad kan man göra för att ge något som inte kostar för mycket? Det kan handla om att ge tid i stället för prylar.

Personligt

Har du barnbarn kanske de uppskattar en liten kockutbildning? En upplevelsedag där ni lagar mat tillsammans och du överlämnar en kokbok med dina bästa recept. Det sprider också ut dina utgifter över tid. Det kan du göra också genom att ge bort en biokväll tillsammans i vår.

”Att ge tid eller upplevelser är bra alternativ”

Till föräldrarna kan en barnvaktshelg i gåva vara väl så uppskattat. En personlig present till dina barn kan annars vara en fotobok med bilder från deras uppväxt, sådana du har i album. De går att fota av med mobilen och lägga upp digitalt på lämplig sajt för fotoböcker. Det behöver inte bli så dyrt, men är säkert värdefullt för mottagaren.

Hemgjort

Andra personliga presenter är olika typer av matinläggningar, snickerihantverk eller annat du är styv på att göra. Eller ge bort en arbetsdag då du hjälper till med något som behöver utföras i hemmet, bostaden eller trädgården.

Måste vara rimligt

Många av dagens unga föräldrar önskar att deras barn inte ska få så mycket prylar. Att då ge tid eller upplevelser är bra alternativ. Men finns det förväntningar om att man ska köpa vinterutrustning eller annat som barnen eller barnbarnen faktiskt behöver måste man flagga upp om man inte har råd. En svår diskussion, men nivån måste vara både rimlig och överkomlig. Det viktigaste är väl ändå att ha tid för att umgås och ha trevligt tillsammans.

Ylva Yngveson
Publicerad 2019-12-11
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas