Dalfolk på tur till Sankt Petersburg
Landet runt | SPF Dalarna
Gänget som upplevde St Petersburg.

Dalfolk på tur till Sankt Petersburg

SPF Dalarna
Publicerad 2011-11-01

SPF Älvdalen har varit på resa till St. Petersburg. Ett 30 tal medlemmar, varav nio från Moraföreningen, deltog i resan som gick med buss till Stockholm där vi gick ombord på Silja Lines M/S Serenad mot Helsingfors. Dag två fortsatte resan längs Finska viken till Sankt Petersburg där vår svensktalande guide mötte. Hon pratade en utmärkt svenska utan att ha varit i Sverige och guidade oss genom sin stad på ett förträffligt sätt.

Staden som grundades av Tsar Peter I år 1703 ligger på 42 öar som förbinds med ett otal broar över ett hundratal vattendrag i floden Nevas delta. Sankt Petersburg är rysslands näst största stad med 4,8 milj. invånare.
Staden var under andra världskriget belägrad från september 1941 till januari 1944 och var hårt ansatt av artilleribeskjutning men inget kunde kväva kämpaglöden hos stadens invånare.
Nu en mycket vacker stad som är berömd för sin skönhet.

Under våra bussrundturer i staden och dess omgivningar fick vi uppleva fantastiska byggnader och dess arkitektur. Besöket på Peter I residens Peterhof med den magnifika parken, alla skulpturer och fontäner har fastnat på näthinnan för att inte tala om Vinterpalatset med alla dessa rikedomar i form av konstverk och statyer.

En kvällskryssning på floden Neva blev en trevlig upplevelse likaså folkloreföreställningen med rysk dans och musik.

Under våra dagar i Sankt Petersburg har en filmfotograf följt oss och vi har nu kunnat köpa DVD-filmen som ett trevligt minne på vår resa österut.

Efter två dagar i staden fortsatte bussresan till rysk/estniska gränsen för gränskontroll och in i Estland där färden gick via Narva. Ett kort uppehåll för att gå lite i Karl XII fotspår och därefter till Tallinn där vi gick ombord på färjan mot Stockholm.
Sex trevliga och intressanta dagar med god mat, trevligt umgänge och mycket kultur kan vi resenärer se tillbaka på och minnas.

SPF Dalarna
Publicerad 2011-11-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas