Landet runt | SPF Västerbotten

Fyra dagar i Riga

SPF Västerbotten
Publicerad 2011-08-03

alt
SPF are i Gyllene salen i slottet Rundale. Foto: Nils-Åke Sandström

Ett 40-tal glada och förväntansfulla SPF:are åkte med Umeå Norra och Lind Tour på en fyradagars resa till Riga. Vädret var strålande och chauffören Roger Öqvist, till vardags reseledare underhöll till och från Örnsköldsvik.

Där var första stoppet med smörgås, kaffe och reseledaren Ulla Sjöström som anslöt och påbörjade sin uppskattade guidning med intressant lokal information och roliga anekdoter. Sedan följde vila, underhållning varvat med lunch och kaffestop samt ytterligare guidning ända fram till Stockholm och ombordstigning på kryssningsfartyget Romantica. Där började färden med en mycket god och riklig buffémiddag med kvällen fri för olika nöjen.
Nästa dag anslöt guiden Janis som följde oss med på en bussrundtur och promenad i Riga och berättade om staden historia och kultur. Riga grundades officiellt 1201 och är den största staden i Balticum med ca 730 000 inv. I Gamla stan finns kullerstensgator och många mycket vackra renoverade medeltida hus i olika stilar från olika epoker. Här finns det stora kyrkorna som t.ex. Domkyrkan från 1200-talet med berömd orgel. Det finns 2,2 milj. Inv. i Lettland och landet lider av en ekonomisk kris som nu är på bättringsvägen men arbetslösheten är hög och lönerna låga vilket gör att många har det svårt och många unga utvandrar. Lettland blev fri från Ryssland 1991 och firar sin självständighet den 18 november.
Tredje dagen gjordes en resa 65 km ut från stan för besök på Lettlands största museum, det vackra slottet Rundale utanför Bauska. På vägen dit berättade guiden Olga om Riga, om nordiska satsningar i Riga och den utveckling som skett sedan självständigheten från Ryssland. Hon berättade också om hela landet och dess historia utifrån Bauska där Peter I:s brorsdotter Anna blev gift med en landshövding som dog strax efter bröllopet. Hon blev senare på grund av sin börd kejsarinna av Ryssland. Hennes älskade Ernst Johan, en fattig men adlig ung man, blev hennes rådgivare och byggde slottet Rundale i Bauska 1736. Det ritades av B Rastrelli, en berömd italiensk arkitekt som bl.a. ritat Vinterpalatset i Leningrad.  Senare blev det Napoleonkrig, I:a och II:a Världskrigen. 1920 nationaliserades herrgårdar och Rundale blev lantbruksskola och sjukhus. På 1960-70:talen påbörjade restaureringen av slottet med inredning i rokoko och barock vilken pågår ännu. Nyligen har parken i Versailles-stil återskapats. Den innehåller bl.a. en fantastisk rosenskatt med mängder av rosor från hela Europa och även från t.ex. Japan.
På vägen tillbaka till Riga sågs flaggor på halv stång eftersom det var nationell sorgedag 14 juni till minne av deportationerna, den första 1941 när ca 20 000 letter deporterades till Sibirien efter hemligt avtal mellan Stalin och Hitler. 1948 var den andra deportationen av partisaner när alla bönder måste förena sig i kolchoser. Sedan 2004 är Lettland medlem av EU och Nato. Lettiska är det enda officiella språket fastän 40% av befolkningen är rysktalande.
Hemresan från Riga skedde med Silja Festival och Lind Tours buss under nästa dag och innehöll diverse trevligheter. Ordföranden Sten Lindberg avslutade med att tacka chauffören Roger Öqvist och reseledaren Ulla Sjöström för allt som de tagit oss med på och för att allt fungerat så fantastiskt bra. En mycket nöjd och glad grupp tackade med varma applåder och ser fram emot nästa evenemang.
Text Monika Sandström

SPF Västerbotten
Publicerad 2011-08-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas