Landet runt | SPF Västmanland

Så går vägen till hörapparat

SPF Västmanland
Publicerad 2011-11-01

Dagens sammankomst hade temat ”Vägen till hörapparat”. Ett 60 tal medlemmar kom för att höra audionomen Annika Samuelsson från landstinget berätta om de regler som landstinget har för hörselvård.

Det är omgivningen som först upptäcker att någon hör dåligt. Dagens teknik är bättre och kan även  ta hand om lindrigare hörselnedsättningar. Gruppen kvinnor har ökat och det beror inte bara på att det är bullrig miljö utan även stress kan påverka. Därför är det många kvinnor idag som finns i bland annat skola och dagis som drabbas.

Annika berättade att först måste man gå till sin familjeläkare för att få en remiss till hörcentralen om man inte tidigare har varit i kontakt med dem. Ett hörseltest, audiogram, görs  av hörcentralen som visar hur hörselskadan ser ut och som är det underlag som används vid bland annat  de olika informationsträffar som man har. Vid olika samtal så är även en anhörig välkommen att vara med och får då samma information som den hörselskadade. Det finns också olika typer av hörapparater och man får prova ut den som passar bäst. När hörapparaten skall provas ut så ska man förutom audiogrammet  berätta  om man är  en föreningsmänniska  och sitter mycket i olika möten eller något annat som kan påverka vilken typ av hörapparat man skall ha. Kostnaden för en hörapparat hos landstinget är några hundralappar/st  skulle man gå privat är priset uppe i tusenlappar/st.

Nu finns det inte bara hörapparater som man kan ha nytta av utan ett otal olika hjälpmedel finns att tillgå. I varje kommun finns dessutom hörselombud. Det var en mycket intressant information som kanske fick en del att tänka efter om de behöver hörapparat eller andra hjälpmedel.

Lena Olofsson från Vuxenskolan  i Västerås var där och berättade om olika cirklar och hur man kan starta en cirkel i något speciellt ämnen. Hon är kontaktpersonen för SPF i Västmanland och tar gärna emot fler idéer om studiecirklar.

Så var det dags för kaffe och under tiden så var det en information om cykelhjälmar. Tommy Hallberg hade en ”räck upp handen” enkät. Av de 60 närvarande var det 26 st som cyklade, 19 st cyklade mer än 1 gång /veckan . Så var det hjälmfrågan 11 st av cyklisterna använde alltid hjälm och 9 st ibland samt 5 st som aldrig använde hjälm. En uppföljning av enkäten kommer senare i höst. Innan dagen var slut så var det dags för lotteridragningen och många  fick  vinster att ta med sig hem.

Inga-Britt Lövelius

SPF Västmanland
Publicerad 2011-11-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas