Tomater passar till allt
Julia Tuvesson. Foto: Miriam Preis
Mat | Recept | tomater

Tomater passar till allt

Egentligen skulle Julia Tuvesson skriva en annan bok, men när hon listade sina paradrätter såg hon direkt en tydlig röd tråd. Samtliga rätter innehöll någon form av tomat. Text Maria Gerlofson

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-08-31

Egentligen skulle Julia Tuvesson skriva en annan bok, men när hon listade sina paradrätter såg hon direkt en tydlig röd tråd. Samtliga rätter innehöll någon form av tomat.

– Det är en råvara som har byggt mig såväl kroppsligt som identitetsmässigt. Tomaten ser jag i mina favoritfilmer och serier, i litteraturen, i musiken och i konsten – och inte enbart i det jag lägger på tallriken. Givetvis var det något jag ville nörda in mig närmare på och lite mer än ett år senare hade vi en färdig bok om något av det godaste som finns – tomaten, säger hon.

Det bästa med tomater tycker hon är att den är omöjlig att tröttna på. Dessutom går tomat att äta året om, konserverade och puréade på vintern och färska under sommaren. Den passar både till vardagens rätter som helgens lite festligare tillfällen. 

Hennes favorit är grönsaksgratängen Tian som smakar sensommar.

– Det är en rätt som bär på mycket historia. Kvinnorna i de franska byarna gick med sina grönsaksgratänger till den lokala bagaren för att låta dem gratineras i ugnens eftervärme.

En annan rätt i boken är svampragu, en perfekt rätt att prova på hösten. När man lagar rätter med svamp använder många mer mustiga tunga smaker.

Julia Tuvesson tycker tvärtemot att svampen blir väldigt god ihop med lite lättare smakkombinationer; som citronzest och riven tomat.

– Tomaten har ju en förmåga att lyfta andra smaker på ett unikt sätt och just tillsammans med svampen, timjan och citronzesten bidrar den med en slags fräschör som gör rätten till en fenomenal rätt med massvis av smak. Jag brukar ofta tänka att råvaror som är i säsong samtidigt på något sätt borde passa med varandra – och denna rätt är ett tydligt bevis på det.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-08-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas