Ett händelserikt år för SPF och Veteranen
Nyheter | Tillbakablick
Foto: Colourbox

Ett händelserikt år för SPF och Veteranen

2014 innehöll både kongress, val, ny ordförande och franska bakverk.

Publicerad 2014-12-31

Ett år är till ända, och det har varit ett händelserikt år, vilket även 2015 ser ut att bli. Veteranen ser tillbaka på en del av allt vi rapporterat och skrivit om under 2014.

Det första som möter en Veteranenläsare är omslaget. Många kända och spännande personer har porträtterats i tidningen under året, och på omslaget har vi bland annat kunnat se Sylvia Vrethammar, Torgny Lindgren, Märta Tikkanen, Yngve Gustafsson och Lena Linderholm.

Men tidningen innehåller så mycket mer än så. En av de största händelserna under året var givetvis kongressen i Jönköping i juni, där Karl Erik Olsson tackade för sig och förbundet fick en ny ordförande i Christina Rogestam, och där det även beslutades att SPF ska byta namn till SPF Seniorerna. Veteranen rapporterade flitigt på nätet från kongressen och medlemmarna kunde läsa om det hela i en särskild kongressbilaga som ingick som en del i Veteranen nummer 5.

En annan mycket viktig händelse var valet. Pensionsskattekalkylatorn uppmärksammade glappet i skattetryck mellan pensionärer och löntagare och var en stor framgång för förbundet. Representanter för SPFs styrelse och kansli reste runt i landet för att prata upplägg inför valet och sprida förbundets valmanifest. Veteranen rapporterade från detta, samt skrev flera större artiklar inför valet om frågor som vinster i välfärdenåldersdiskriminering och pensionsålder, valfriheten inom äldreomsorgen, digitaliseringen och det kontantlösa samhället, en kartläggning av äldres representation inom politiken, samt tipsade om hur man kryssar in seniorer på valbar plats. Något som få gjorde, vilket resulterade i den yngsta riksdagen och den yngsta regeringen i mannaminne.
Veteranen.se hade även en egen valkompass med fokus på äldrepolitiska frågor.

Under året förlorade SPF en högt skattad medarbetare i Lars Nilsson, som dels var drivande i ålderismprojektet och skrev boken Detta hade aldrig hänt mig om jag varit yngre (som nu även finns som studiecirkel), dels även var högst högst inblandad i Koll på läkemedel som fått stort genomslag för SPF samt för övriga inblandade, men framför allt för alla äldre, och som Veteranen rapporterat mycket om. För varje år minskar andelen äldre som får olämpliga eller för många läkemedel, även om det fortfarande finns mycket kvar att göra.

Livet är mer än äldrepolitik, och man bör både äta och njuta. Under året har Veteranen bjudit på många härliga recept. Lyxigast är kanske de franska bakverken från nummer 2, men även Anna Henning Mobergs påskmeny och Laleh Maghonakis persiska smaker får det att vattnas i munnen.

En annan trevlig händelse under 2014 var att Veteranen.se nominerades till Svenska Publishingpriset för andra året i rad.

2015 blir året då det nya förbundsnamnet SPF Seniorerna tas i bruk, vilket även innebär att förbundet får en ny logotyp och en ny och modernare grafisk profil. Det blir sannolikt ett extra riksdagsval i mars och Socialstyrelsen hoppas att äntligen få igenom sina riktlinjer för bemanningen på äldreboenden.

2015 fortsätter Veteranen med att rapportera om vad som händer i förbundet centralt och i föreningar, att skriva om äldrepolitik och andra viktiga äldrefrågor, och att erbjuda inspiration, nytta och nöje i form av mat, hälsa, resor, så gör du-artiklar, expertsvar och hjärtevärmande reportage.

Gott nytt år!

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas