”Här finns pengarna som kan höja pensionerna”
Foto: Getty Images
Ekonomi & Pension | Nyheter | Pensioner | Förslag

”Här finns pengarna som kan höja pensionerna”

Riksdagspartierna bör samla sig i en bred skattereform för att rädda pensionerna. Det kräver landets seniorer.

Jan Arleij
Publicerad 2021-11-02

Trycket ökar på den parlamentariska pensionsgruppen som har makten över våra pensioner. Men pressen ökar lite extra på Socialdemokraterna som nu ska ha kongress.

I en debattartikel i Arbetet går seniororganisationerna samman med Forena som är försäkringsbranschens fackförbund.

4 500 kronor

Kravet är att riksdagens partier nu måste samla sig för att uppfylla löftet som låg bakom 1994 års pensionsreform: att den allmänna pensionen ska motsvara omkring 60 procent av tidigare lön efter ett helt arbetsliv.

– Drygt 4 500 kronor mer i allmän pension per månad skulle den som idag blir pensionär få ifall löftet från riksdagspartierna bakom 1994 års pensionsreform hade infriats, skriver ordförandena för SPF Seniorerna, PRO, SKPF Pensionärerna och Forena.

Värdig reträtt

Fakta är i stället att den allmänna pensionen har rasat från 61 till 45 procent av tidigare lön sedan 2003.

För att komma upp till 60 procent måste pensionsåldern höjas, medger pensionärsorganisationerna.

Men för att undvika en orimligt hög pensionsålder måste även pensionsavgiften höjas, skriver debattörerna och påpekar att seniorer dagligen blir utförsäkrade på grund av att de anses för friska för sjukpenning eller har förbrukat sina a-kassedagar.

– Pensionsgruppen har endast haft kraft att få riksdagen att klubba igenom ett principbeslut om höjd pensionsålder. Däremot saknas förslag om höjd pensionsavgift och värdiga reträttvägar, vilket beror på att majoriteten i pensionsgruppen hittills motsätter sig detta, skriver organisationernas företrädare.

Pensioner hett på S-kongress

Inför Socialdemokraternas kongress som börjar imorgon onsdag (3/11) kräver LO att partiet ska lägga fram förslag om höjda pensioner.

Partiets ungdomsförbundet SSU tycker att moderpartiet ska lämna pensionsgruppen och i stället gå fram med eget förslag om höjda pensioner i riksdagen.

– Utöver Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna vill Vänsterpartiet höja pensionerna. Det räcker för en majoritet. Det finns inget egenvärde i att sitta i en parlamentarisk grupp om den inte klarar av att leverera det vi vill: höjda pensioner. Lämna pensionsgruppen och lägg fram ett förslag i riksdagen om en höjning av pensionsavgifterna, skriver SSU i ett uppmärksammat debattinlägg i Expressen (1/10).

Dölj faktaruta

Men det finns sätt att finansiera en förbättring: staten bör upphöra med att använda nuvarande avgifter till pensioner och arbetsgivaravgifter till annat än just pensioner och andra socialförsäkringar.

De senaste fem åren har pensionsavgiften givit ett överskott på mellan 18–20 miljarder kronor årligen. Det årliga överskottet från övriga arbetsgivaravgifter under samma tid har uppgått till mellan 210 till 244 miljarder kronor.

– Vi ser helst att riksdagspartierna samlas i en bred skattereform som resulterar i en strikt budgetdisciplin där socialförsäkringsavgifter endast används för att betala pensioner och övriga förmåner, medan övriga statliga utgifter betalas med skatter.

Debattörerna

• Anders Johansson, förbundsordförande Forena
• Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna
• Liza di Paolo- Sandberg, förbundsordförande SKPF Pensionärerna
• Christina Tallberg, ordförande PRO

Här kan du läsa hela inlägget.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2021-11-02
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas