Kamp mot äldrebrott vinner pris
Nyheter | Framgång
Belönade. Mattias Falkbåge, Brås generaldirektör Erik Wennerström, Anna-Lena Tapper och Anders Olofsson från Polisens nationella bedrägericenter, NBC.

Kamp mot äldrebrott vinner pris

SPF Seniorernas förebyggande arbete mot bedrägerier mot äldre har tilldelats första pris i den svenska deltävlingen i European Crime Prevention Award.

Jan Arleij
Publicerad 2016-10-27

Projektet Försök inte lura mig syftar till att förebygga bedrägeribrott mot äldre är ett samarbete mellan SPF Seniorerna, PRO, Polismyndigheten och Brottsofferjouren.

Bakgrunden till projektet är den alarmerande utveckling som syns i statistiken: I åldersgruppen 75-79 år har utsattheten för bedrägeri ökat från 0,7 procent 2005 till 1,4 procent 2014, enligt Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning, NTU.

Viktigt förebygga

– Bedrägerier mot äldre är något som måste prioriteras, eftersom äldre är särskilt utsatta. För att försvåra för bedragare och stärka kunskapen hos de äldre har vi därför – tillsammans med PRO, SPF Seniorerna och Brottsofferjouren – skapat särskilda utbildningsträffar som gett riktigt bra respons, säger Mattias Falkbåge, gruppchef på Nationellt bedrägericenter vid Polismyndigheten.

– Vi är jätteglada över priset och det visar också på att det är viktigt att arbeta förebyggande ihop med andra aktörer mot den här typen av bedrägeribrottslighet.

Projektet

Samverkansprojektet Försök inte lura mig har bland annat tagit fram ett självinstruerande material bestående av tre instruktionsfilmer, som kan utgöra underlag för diskussion och information. Syftet är att de äldre ska få egen insikt och kunskap om hur de kan förebygga utsatthet för bedrägeribrott. Många av de äldre beskriver att de efter utbildnings¬träffarna känner sig säkrare på att upptäcka ett möjligt bedrägeriförsök och hur de då ska agera.

Dölj faktaruta

Öka medvetenheten

Juryns motivering lyder så här:

”Försök inte lura mig” har på ett innovativt sätt arbetat för att öka medvetenheten hos äldre om hur de kan upptäcka och skydda sig mot bedrägeribrottslighet. Genom det framtagna utbildningsmaterialet, medföljande handledning och en bred samverkan har man möjliggjort spridande av kunskap och erfarenhetsutbyte avseende en brottstyp som ökar kraftigt, och där vissa typer av brott är särskilt inriktade mot äldre.”

Priset i den svenska deltävlingen delas ut idag torsdag av Brås generaldirektör Erik Wennerström.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Tävlingen

European Crime Prevention Award är en brottsförebyggande tävling som sedan 1998 årligen utser Europas bästa brottsförebyggande projekt/verksamhet. Årets tema är organiserad brottslighet mot äldre. Brottsförebyggande rådet (Brå) utser ett vinnande bidrag i den svenska deltävlingen. Det vinnande projektet representerar Sverige i den europeiska finalen, som i år avgörs i Bratislava i Slovakien den 14-15 december.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2016-10-27
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#8
senioren-nr-8
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Margit och Willy Silberstein.
  • Hälsosam fika
  • Pensionärsråd: Du och din erfarenhet behövs
  • Malena Ivarsson: Skriv en ärlig kontaktannons

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas