Nyheter

Kommuner försvårar insyn i äldrevården

Kommuner bryr sig inte om att utnyttja avtalsvillkoret om insyn i privat äldreomsorg. I Malmö och Lund har man struntat i klausulen om insyn när man skrivit avtal med privata utförare, skriver två journalister på Dagens Samhälles debattsida.

Publicerad 2013-04-19

Mats Amnell, reporter på Sydsvenskan, och Britt-Marie Citron, frilansjournalist, menar att offentlighetsprincipen borde följa skattepengarna, så att allmänheten kan få insyn i all offentligt finansierad verksamhet, oavsett utförare

”När förskolor, skolor och äldreomsorg lämnas över till privata entreprenörer minskar allmänhetens insyn. Det som en gång var offentlig information förvandlas till företagshemligheter. Kommunerna kan motverka hemlighetsmakeriet, men låter medvetet bli att göra detta.” skriver de på Dagens Samhälles debattsida.

De berättar hur de nekats att ta del av information om bemanningsscheman, personaltäthet och utbildningsnivå hos privata vårdgivare, men de privata utförarna hemlighöll informationen, och kommunernas tjänstemän gjorde inget för att få utförarna att leva upp till kraven på offentlighet. I Malmö och Lund har man, i strid med kommunallagen, inte ens avtalat om insynsvillkor.

”… istället för att ta emot den hjälp det skulle innebära om allmänhet och medier självständigt kunde hålla ögonen på de privata vårdföretagen, så obstruerar kommunerna av okänd anledning. Därmed blir insynsparagrafen en papperstiger och kommunerna markerar än en gång att kommunallagen är en lagstiftning som de ger blanka f-n i när det passar dem.” skriver debattörerna.

Läs hela debattartikeln här:

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas