”Ohederligt införa särskild löneskatt”
Foto: Colourbox
Nyheter | Rogestam i Expressen

”Ohederligt införa särskild löneskatt”

SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam kritiserar särskild löneskatt för äldre i ett inlägg i Expressen idag.

Publicerad 2015-03-27

Återinförd särskild löneskatt slår alltså inte bara på sysselsättningen, den kan leda till lägre pensioner för alla pensionärer. Är det verkligen vad regeringen vill?

Det frågar sig SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam i en debattartikel på Expressen.se idag.

Redan inför budgetarbetet i höstas gick pensionärsorganisationerna i sitt remissvar emot särskild löneskatt, med argumentet att äldres möjlighet att få anställning skulle försämras.

– Det finns en risk för att införandet av en löneskatt för äldre kan verka negativt på äldres möjligheter att fortsätta förvärvsarbeta efter uppnådd pensionsålder, skrev man då.

Även regeringens egen myndighet, Ekonomistyrningsverket (ESV), har tidigare slagit fast särskild löneskatt kommer att leda till minskad efterfrågan på äldre arbetskraft, vilket går stick i stäv med ambitionerna att få fler äldre att arbeta längre.

– En åldrande befolkning kräver att allt fler äldre stannar kvar i arbetskraften eftersom det stärker de offentliga finanserna och minskar bristen på arbetskraft, skrev ESV i ett remissvar till finansminister Magdalena Andersson (S) i höstas.

Samtidigt ansåg ESV att sänkningen av skatten på pension var dålig eftersom den minskade incitamentet att stanna kvar i arbetslivet. SPF Seniorerna kräver att den så kallade pensionärsskatten ska sänkas då det är orättvist att en pensionär betalar mer i skatt än en löntagare.

Här kan du läsa hela debattartikeln: Särskild löneskatt ger lägre pensioner

Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas