Pensionssystemet går som tåget
Foto: Getty Images
Nyheter | Obalans

Pensionssystemet går som tåget

Överskottet i inkomstpensionssystemet uppgår till 1 200 miljarder kronor och är det största som hittills har uppmätts. Framtiden ser ännu ljusare ut - för systemet.

Jan Arleij
Publicerad 2022-04-25

Det visar pensionssystemets årsredovisning, Orange rapport, för 2021 som Pensionsmyndigheten redovisade i fredags (22/4).

Tillgångarna i inkomstpensionssystemet överstiger skulderna med 1 201 miljarder kronor. Det innebär ett överskott på cirka 12 procent vilket alltså är historiskt stort.

Pensionsmyndighetens huvudscenario är att den positiva utvecklingen fortsätter.

God framtid

Man laborerar med tre scenarier. Överskottet bedöms öka stadigt enligt ett framtaget basscenario. Enligt det ökar överskottet till 18 procent om fem år och till 20 procent om 10 år.

Daniel Barr.

– Hur överskottet utvecklas i framtiden går inte att säga men i vårt basscenario fortsätter överskottet att öka, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr i en kommentar.

Gas i systemet

Men vad som är en växande styrka för systemet behöver inte innebära starkare pensioner för vare sig dagens eller morgondagens pensionärer.

Diskussionens vågor lär gå fortsatt höga, inte minst om frågan om att aktivera en gas som skulle kunna ge pensionärer mer i pension kopplat just till ett växande överskott.

Ardalan Shekarabi.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har argumenterat för detta med motiveringen att pensionärerna drabbas av en broms i sämre tider, något som har skett vid tre tillfällen (2010, 2011 och 2014).

Premiepensionen

Den andra och mindre delen av pensionssystemet är premiepensionen som består av fonderade pengar där pensionssparare och pensionärer själva bestämmer hur de ska förvaltas.

Värdet av pensionsspararnas och pensionärernas premiepensionstillgångar uppgick den 31 december 2021 till 2 066 miljarder kronor, enligt Pensionsmyndighetens årsredovisning.

Jan Arleij
Publicerad 2022-04-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas