Regeringen nöjd med sänkningen – men pensionärerna vill mer
Nyheter | Stor klyfta
Foto: Jan Arleij

Regeringen nöjd med sänkningen – men pensionärerna vill mer

Skatten för landets pensionärer sänks från årsskiftet med 2,5 miljarder. Det ger enligt regeringen minst 100 kronor mer i månaden.

Publicerad 2013-09-02

Måndag 2 september, eftermiddag: För en stund sedan avslutades en presskonferens med regeringspartiernas fyra partiledare. Då kom det besked som finansminister Anders Borg (M) flaggade för i fredags då de fem stora pensionärsorganisationerna uppvaktade honom med krav på att minska skattegapet mellan löntagare och pensionärer.

– Jag är glad att vi idag kan presentera en skattesänkning som är större än de 1,15 miljarder som vi hade som ambition i valmanifestet 2010, sa Kristdemokraternas Göran Hägglund. Den här regeringen har nu sänkt skatten för pensionärer vid fem tillfällen eller sammanlagt 16,5 miljarder.

I samma valmanifest finns ambitionen att genomföra ett femte jobbskatteavdrag till landets löntagare. Värde: 12 miljarder. Men om detta ville partiledarna inte säga någonting.

– Idag presenterar vi det som handlar om skattesänkning för pensionärer. Det innebär att klyftan minskas, sa Göran Hägglund. Resten av budgeten presenteras vid senare tillfälle.

Partiledarna pressades också från ett annat håll: bromsen sänker pensionerna nästa år med i genomsnitt 200 kronor. Skattesänkningarna skulle alltså kompensera för ungefär hälften av den försämringen. Landets pensionärer kommer med andra ord att gå back 2014 trots dagens besked.

– Men under kommande år väntas pensionerna stiga igen, påpekade statsminister Fredrik Reinfeldt. Skattelättnaden möter en nedgång 2014 men blir ett realt långsiktigt tillskott till åren framöver.

Pensionärsorganisationerna ger regeringen både ris och ros för dagens besked.

– Efter våra protester backar nu regeringen och föreslår ytterligare skattesänkningar för pensionärer. Men fortfarande är skillnaden allt för stor för att vi ska kunna slå oss till ro och vara nöjda. Vårt mål är att lön och pension ska beskattas lika, skriver de fem förbundsordförandena i ett gemensamt pressmeddelande.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Sänkningen

För en garantipensionär innebär skattelättnaden 1 237 kronor mer per år i disponibel inkomst. Per månad blir det drygt 100 kronor.

För en genomsnittlig pensionär med bostadstillägg innebär skattelättnaden 1 365 kronor mer per år i disponibel inkomst. Per månad blir det knappt 115 kronor.

För en pensionär med 120 000 kronor i årsinkomst sänks skatten med 1 301 kronor

För en pensionär med 400 000 kronor i årsinkomst sänks skatten också med 1 301 kronor

Källa: Regeringen

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas