Nyheter

SPFs ordförande: Nu lyfter vi frågan om vård och omsorg

SPF ska öka trycket i vård- och omsorgsdebatten. En särskild arbetsgrupp kommer troligen att sjösättas. Vård- och omsorgsavgifter och införandet av en äldrepeng bör utredas. Det säger SPFs förbundsordförande Karl Erik Olsson.

Publicerad 2012-04-26

Det blev en rad besked när SPFs ordförande Karl Erik Olsson för en stund sedan summerade en två dagar lång SPF-konferens med bland annat samtliga distriktsordförande närvarande:

– Jag har under konferensen insett hur tung frågan om vård och omsorg om äldre är. Det jag har uppfattat av olika diskussioner på denna konferens är att det har funnits mer om kritik mot hur vården och omsorgen om äldre fungerar än mot pensioner och skatter, sa Olsson.

Valfrihet
SPF-ledaren antyder därmed en utvidgning, eller omviktning, av det fortsatta äldrepolitiska arbetet.

– Vi kommer att fortsätta att jobba med pensioner och skatter, men det är alldeles uppenbart att SPF nu också måste jobba mer med vård och omsorg, sa Olsson.

– Det har under konferensen diskuterats om en äldrepeng kan vara en bra förändring. Diskussionen behövs. Vi behöver tänka mer på hur vi ska uppnå ökad valfrihet för den enskilde, vi behöver komma längre.

Den sista perioden
Efter att ha konstaterat att valfrihet och äldrepeng kan vara en bra profilinriktning för SPF, slog Karl Erik Olsson också an en allvarlig ton.

– Vi talar mycket om att det ska vara kul i SPF och att det ska vara kul att bli äldre. Så är det också, men kanske måste vi också prata mer om det som kanske är lite svårare, om det som handlar om den sista perioden i livet.

– Det är viktigt att vi tänker på just det, och att vi satsar tillräckligt med resurser för detta. Vi måste fundera över hur de resurserna ska användas, sa Karl Erik Olsson.

Ny linje
Under tre konferenser på kort tid har Karl Erik Olsson mejslat ut en vilja att definiera en tydligare SPF-kurs när det gäller frågan om vem som ska ansvara för vård och omsorg för äldre.

• 6 februari. Norra Latin i Stockholm. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) arrangerar konferens om äldrevården med rubriken ”Nu eller aldrig”. SPF-ledaren markerar tydligt att man vill se en huvudman, inte två som idag.

• 19 april. Stockholm Waterfront. SKL håller Äldreriksdag. Karl Erik Olsson säger under en paneldebatt att han inom ett år tror sig kunna presentera en idé om hur denna huvudman ska se ut.

• 25 april. Sheraton hotell, Stockholm. SPFs distriktsordförandekonferens. Olsson föreslår att SPF tittar närmare på frågan om vård- och omsorgsavgifter, och utreder djupare om en äldrepeng i någon form bör införas.

– Jag känner på mig att vården och omsorgen är saker som är så viktiga att dem måste vi och ni ta på er – förutom att driva den process mot framtiden som vi som organisation också har inlett på den här distriktsordförandekonferensen.

Jan Arleij
Jan.arleij@veteranen.se

Twitter

Veteranen rapporterade från SPF-konferensen på @veteranentwit

Dölj faktaruta
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas