Stå på ett ben visar risk för fraktur
Nyheter | Hopp

Stå på ett ben visar risk för fraktur

Det finns ett enkelt sätt att hitta äldre kvinnor med hög risk för frakturer - genom att se hur länge man kan stå på ett ben.

Jan Arleij
Publicerad 2016-04-29

Det är forskaren Hans Lundin vid Institutionen för Neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska Institutet som i en avhandling visar att man kan ringa in riskgrupper genom att mäta hur länge personerna kan stå på ett ben.

– Min avhandling handlar om att inom områdena nutrition och balans hitta nya riskfaktorer för så kallade fragilitetsfrakturer hos äldre kvinnor, så att riskskattningar för dessa frakturer kan göras mer exakt, säger Hans Lundin.

Lyfta en kasse

Fragilitetsfrakturer är frakturer som uppstår trots att den belastning som skelettet varit utsatt för inte skulle vara tillräcklig för att en fraktur skulle uppstå hos en person med ett friskt skelett.

– Exempel på fragilitetsfrakturer kan vara att få en fraktur på en ryggkota när man lyfter en matkasse eller att bryta lårbenshalsen när man faller på plan mark.

Tydligt samband

Avhandlingen bygger bland annat på mätningar av hur länge 351 kvinnor, samtliga från Bagarmossen utanför Stockholm, har kunnat stå på ett ben.

Sambandet är tydligt: ju kortare tid och sämre balans desto större risk för personen att drabbas av frakturer i framtiden.

– Ju färre sekunder som de äldre kvinnorna i vår studerade befolkning kunde stå på ett ben med öppna ögon, desto högre risk hade de för att drabbas av en fragilitetsfraktur under de kommande tio åren, säger Hans Lundin.

Snabbare väg

Sjukvården mäter risker idag med ett webbaserat verktyg med elva riskfaktorer, exempelvis bentäthet, ålder och tidigare frakturer.

Hans Lundins avhandling visar att man med balansövningen kan få fram samma resultat som med webbverktyget. Därmed ser man enklare och snabbare vilka kvinnor som ligger i riskzonen för att bryta sig.

Osteoporos

Osteoporos med fragilitetsfrakturer har blivit en av de stora folksjukdomarna i Sverige.

Skandinaviska kvinnor och män har den högsta kända risken för fraktur i höft och kotor.

Livstidsrisken för en vuxen kvinna i Sverige att få en osteoporosfraktur är 50 procent.

Förekomsten av osteoporos hos kvinnor i Sverige är åldersberoende och ökar från 2-3 procent i 50-årsåldern till 50 procent i 80-årsåldern. Även frakturrisken är starkt åldersberoende.

Källa: Vårdguiden

Dölj faktaruta

Förebyggande behandling

De som har en hög frakturrisk bör erbjudas förebyggande behandling och åtgärder för att minska risken för frakturer, framhåller Hans Lundin.

– Förebyggande behandling kan vara att träna balans och styrka eller ta läkemedel eller både och. Exempel på åtgärder kan vara att få ett stadigt räcke monterat i källartrappan i hemmet.

Hitta de utsatta

Sjukgymnaster och arbetsterapeuter är experter på just hur man bäst förebygger frakturer med bland annat träning.

– Det går definitivt att påverka risken. Men det gäller då också att vården blir bättre på hitta kvinnorna med störst risk. Metoden med att stå på ett ben tror jag kan vara ett snabbt sätt att hitta de som behöver träning, säger Hans Lundin.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Hans Lundin

Hans Lundin är läkare och som förutom fortsatt forskning och undervisning vid läkarprogrammet vid Karolinska Institutet också kommer att börja arbeta på osteoporosmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm.

Hans Lundin la fram sin avhandling vid sektionen för allmänmedicin den 8 april.

Avhandlingen heter ”Osteoporosis, balance and nutrition in elderly women in primary care”.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2016-04-29
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#8
senioren-nr-8
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Margit och Willy Silberstein.
  • Hälsosam fika
  • Pensionärsråd: Du och din erfarenhet behövs
  • Malena Ivarsson: Skriv en ärlig kontaktannons

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas