Väljare över 65 näst största gruppen
Nyheter | EU-valet

Väljare över 65 näst största gruppen

Kvinnofrågorna får ett eget mandat i EU, Miljöpartiet går stort framåt, Socialdemokraterna står och stampar, Moderaterna tappar rejält och SD blir femte största parti med två mandat.

Publicerad 2014-05-26

Hur rösterna fördelar sig åldersmässigt har vi ännu ingen statistik på. Men enligt rapporterna om hur förstagångsväljarna röstade så var Miljöpartiet och FI störst i den gruppen, medan SD fick betydligt längre siffror än i riket som helhet.

Den absolut största väljargruppen rent åldersmässigt är den mellan 30 och 49 år. Men näst störst är pensionärerna. 25,5 procent av de röstande är 65 år eller äldre.

Den av Sveriges kommuner som har lägst antal seniorer är Sundbyberg i Storstockholm, där bara 17,7 procent är över 65. Där blev Socialdemokraterna största parti med ett jämförelsevis svagt resultat på 21,7 procent, Miljöpartiet stark tvåa med hela 19,8 procent. SD fick 7,5 procent och FI hela 6,2 procent. Moderaterna håvade in 14,1 procent av rösterna, medan KD inte ens klarade sig över spärren med 3,8 procent och C gjorde det med en hårsmån, på 4,3 procent.

Sveriges äldsta kommun är i stället traditionellt röda Pajala i Norrbotten, där 39,3 procent är över 65. I Pajala fick Socialdemokraterna hela 40 procent av rösterna följt av V på 21,7 (alltså lika mycket som socialdemokraterna fick som störta parti i Sundbyberg). Moderaterna fick 7,9 procent och SD blev fjärde största parti med 7,5 procent av rösterna, följt av KD och Miljöpartiet med 6,9 respektive 6,3 procent. FI däremot fick bara 2,8 procent. Även C och FP placerade sig under spärren.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas