Redaktionen | chefredaktören

En synnerligen värdig vinnare

Kristina Adolfsson
Publicerad 2023-05-15

Spoiler alert! Vill du själv bläddra fram till sidan 13 i tidningen eller klicka här och se vem som knep den hedervärda titeln Årets Senior 2022 så ska du sluta läsa här. Precis här.
Jag kan börja med att berätta att det kom många röster och att det var väldigt jämnt. Och även poängtera att det säger något mycket viktigt att det var just denna person som fick utnämnelsen Årets Senior 2022.

För när den yngre delen av befolkningen borstat av sig och gått vidare – precis som yngre personer ska – hänger pandemins tyngd kvar hos många i den äldre befolkningen.
Vi har inte pratat klart om effekterna på kropp, sinne och själ av att vara rädd för ett virus så länge. Om sorgen över vänner, sammanhang och affärer som försvann.
Och inte minst den rättmätiga ilskan över hur illa det visade sig vara på många äldeboenden. Hur de som skulle skyddas utsattes för lagvidriga inlåsningar och berövades sina nära och käras omsorger.

Det finns mycket att säga om detta. Och den som sammanfattade det klart och koncist med utkrävande av ansvar var Coronakommissionen ordförande Mats Melin. Som ni alltså röstade fram som Årets Senior 2022. Stort grattis Mats!

Från kök till trädgård

Boktrender: För några år sedan gavs det ut mer kokböcker per capita i Sverige än någon annanstans i världen. Faktiskt mer än en kokbok om dagen. Många specialiserade sådana – kokböcker för tarmen, för när på dygnet man ska äta, hur man bakar med grönsaker eller bara om kikärtsröran hummus.

Den stora kokboksfesten har lagt sig något och trenden ser istället ut att handla om trädgårdsböcker. Trenderna där är just nu kvinnliga trädgårdsmästare (bokförlaget Arena har en mängd böcker på detta tema), hur man kallsår, latodlar (täcker med mark-väv och slipper rensa) och böcker med olika så kallade ”hacks”, det vill säga engelska för tips.

Dölj faktaruta
Kristina Adolfsson
Publicerad 2023-05-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas