HÄLSORESA MED EXTRA ALLT
Foto: Gunilla LIndahl
Reseklubb | succé

HÄLSORESA MED EXTRA ALLT

Seniorens stora hälsoresa i april i år blev en succé. Programmet med träning för både kropp och själ lockade över 130 deltagare från hela landet. Åldrarna spände från 55 till 88 år och formen varierade men det fanns något som passade för alla.

Gunilla Lindahl
Publicerad 2018-10-14

När Seniorens stora hälsoresa arrangerades för femte gången var trycket så stort att det sattes in ett extraplan för att alla skulle få komma med. I mitten av april reste 140 seniorer och ledare till Costa Tropical på Spanska solkusten.

Ingen saknade sällskap

Det blev en härlig vecka med mycket träning, trevligt umgänge, underhållning och tänkvärda föredrag på resorten Playa Granada Club med all inclusive. Med på resan var flera ”återfallsdeltagare” som hälsade glatt igenkännande på varandra. Par, väninnor i sällskap och ensamresande män eller kvinnor – ingen behövde sakna sällskap utan blandade sig friskt vid matborden.

Qigong på stranden

Vår egen må bra-expert Madelein Månsson, tillika DJ Gloria, höll i första morgonpassen med qigong på stranden, körde gympapass på dagen och avslutade en av kvällarna med discodans. Researrangören Christina Wallbom och undertecknad tog stavgångsgrupper på morgonpromenader utmed stranden.

Seniorens hälsoresa

Kände oss piggare

Dansläraren och terapeuten Aesa Ardal fick alla att slappna av och dansa loss till musik av Rihanna på en tennisbana vid vattnet. Reseledaren Challe Lundholm höll i olika yogapass, förutom sittyoga på stol ledde hon en bejublad föryngringsyoga. Och visst kände vi oss piggare efter det!

Sång till assistenten

För att inte förglömma Sofia Åhmans cirkelträning som passade alla som ville ha lite extra utmaning. Ni som sett Sofias träningsprogram på SVT:s Gokväll vet vilken energi hon utstrålar.
Allas vår assistent Åke Lundholm fixade allt praktiskt runt omkring – så till den milda grad att flera av männen stämde upp i en gemensam assistentsång under den sista middagen.

Underhållning och nya perspektiv

Det var förstås fullt program även på kvällarna. Bodil Jönssons ”Tankesalonger” gav oss nya perspektiv på tidens gång och insikter om att bli gammal i en ny tid. Paret Monica och Carl Axel Dominique underhöll med jazz och visor från deras långa musikaliska liv. På begäran ordnades också en utflykt till charmiga byn Pampaneira med vandring högt uppe i bergen.

Behöver vi säga att nästa hälsoresa redan är tjingad?

Text och foto: Gunilla Lindahl

Nu har du chansen igen!

Seniorens hälsoresa

29 april till 6 maj är det dags för Seniorens stora hälsoresa igen! Den här gången får DJ Gloria och Challe Lundholm sällskap av folkkäre musikern Kalle Moraeus. Läkaren och professorn Bertil Marlund, författare till ”Må bättre & lev 10 år längre” föreläser och Jill Taube, danslärare och psykiatriker ger oss roliga danspass för fysiskt och psykiskt välmående. Seniorens chefredaktör Kristina Adolfsson följer med på resan.

PLATSER KVAR – Läs mer och boka här!

Dölj faktaruta

Seniorens hälsoresa, Monica Dominique

Monica och Carl-Axel Dominique i en Flamenco. Systrarna Irene Numminen, 77 år från Tavastehus i Finland och Sirkka Arelid, 85 år, från Lidingö reste tillsammans på hälsoresan. Mamma Gerti Eliasson från Huddinge tog med sig sina tre döttrar till Spanien: Agneta Schönquist, Gunilla Längberg och Vanja SchönquistBodil Jönsson kopplade av med livskamraten Göran Bryntse. Kobonden Per-Gunnar Bråtner, 74 år från Degerfors, reste utan sällskap och deltog i Seniorens hälsoresa för andra gången.

”Vi plockar ut godbitarna”

Några röster från resenärerna:

Jan och Hanna-Maija Bergman

JAN OCH HANNA-MAIJA BERGMAN, 73 och 75 ÅR.
Båda leder en målargrupp hos SPF Seniorerna Norrmalm i Stockholm:
– Vi såg annonsen om resan i Senioren och tyckte att den lät lustfylld, som en smågodisskål att plocka ur: Bodil Jönsson, DJ Gloria, Carl-Axel och Monica Dominique förutom alla träningspass.
Jan: Vi plockade olika godisbitar ibland. Jag ville gå på Lationodans men Hanna valde att lyssna på Bodil Jönsson. Det visade sig att det ville alla andra också. Vi var bara tre deltagare på den dansen.
Hanna: Jag är ingen morgonmänniska så Jan har gått på strandpromenaden tillsammans med Claes från Mölle istället.
Jan: Det är många fler kvinnor på resan. Det är tråkigt att vanliga män inte vågar följa med. Men jag är van vid att vara enda mannen på till exempel målarresor. Hoppas att fler män följer med nästa gång!
– Ja, vi kan tänka oss att resa med Senioren igen!

MARGIT OCH LARS ENFELDT, Åsele i Södra Lappland.
De nordligaste deltagarna med renarnas vinterbete inpå knuten:
– Vi såg resan i tidningen Senioren och satte upp oss på väntelista eftersom den snabbt blev fulltecknad. Vi har aldrig varit på hälsoresa så vi var nyfikna på vad som väntade. Tidigare har vi varit med på kryssningar med SPF Seniorerna på Cinderella och uppskattade det.
Lars: Qigong och yoga var nytt för oss. Jag sätter frågetecken för det.
Margit: Samtalen med andra resenärer har gett så mycket. Det blev bingo när vår grupp fick en egen matsal på hotellet.

 

Ulla och Roger Sjöstrand

ULLA OCH ROGER SJÖSTRAND, 73 och 79 ÅR, Lidingö.
Deltar i Seniorens hälsoresa för andra gången:
– Vi följde med i år igen för det var så fantastiskt trevligt på Mallorca förra året. Kombinationen föredrag och gympa är fantastisk. Vi spelar också golf men detta är roligare.
Roger: Sofia Åhmans styrkepass är roliga!
Ulla: Gympan är viktig. Jag vill inte bara ligga still och sola på semestern.
Roger: Det är roligt att vi är fler män denna gång – tjugo mot fem förra året!

 

 

Agneta och Astrid

AGNETA AXENSJÖ, 77 år, Gustavsberg och ASTRID HARTZELL, 71 år, Järfälla.
Gamla arbetskamrater, båda är undersköterskor av den ”gamla stammen”:
– Vi är båda änkor och har rest tillsammans tidigare. Bland annat har vi cyklat på semestrarna. I augusti ska vi fara på Hurtigruten tillsammans.
Astrid: För mig har resan varit mycket positiv, det är en aktiv semester där man kan välja mellan olika pass. Folk är trevliga och rummen är bra.
Agneta: Det är lätt att få kontakt med människor och det gillar jag. Det har varit en lyckad resa!

Dölj faktaruta

 

Gunilla Lindahl
Publicerad 2018-10-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas