Analys av katastrof i äldreomsorgen dröjer
Foto: Colourbox
Nyheter | Bakslag

Analys av katastrof i äldreomsorgen dröjer

Coronakommissionens rapport försenas till mitten av december. Samtidigt tar smittspridningen ny fart.

Jan Arleij
Publicerad 2020-11-09

Regeringen har gett kommissionen förlängd tid att lämna sin första delrapport om hur coronaviruset kunde orsaka den katastrof som blev inom svensk äldreomsorg.

En orsak som anges är att man inte fått in nödvändiga uppgifter från olika myndigheter.

Jämförelser

– Vi kommer i det här betänkandet att ha jämförande studier av andra länder, bland annat de nordiska länderna, både hur äldrevården är organiserad och vilka åtgärder som vidtagits i respektive land avseende äldrevården, säger Mats Melin som är coronakommissionens ordförande till Ekot.

Jämförelserna kommer att kunna bidra till det allmänna samtalet om äldrevårdens utmaningar i vårt land, säger Mats Melin som hoppas att man kommer fram ”med några beskrivningar och slutsatser som kan bidra till ökad kunskap om hur den svenska äldrevården kan förberedas för en samhällskris” av coronakrisens magnitud.

Varje dag

Mot bakgrund av att smittspridningen ånyo tar fart på svenska äldreboenden är såväl Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna som Moderaterna kritiska till förseningen.

– Det är oroväckande sett till att det just är äldreomsorgen den här rapporten skulle handla om. Vi ser att varje dag är viktig just nu, säger Camilla Waltersson Grönvall som är Moderaternas socialpolitiska talesperson.

Mer kritik

Att regeringen inte säkerställt att underlag finns framme i tid är allvarligt, skriver Kristdemokraterna i ett uttalande.

Sverigedemokraternas sjukvårdspolitiska talesperson Per Ramhorn kräver ”mer resurser” till kommissionen så att de ”kan öka takten”.

Smittan får nytt fäste

På Stockholms äldreboenden har antalet smittade ökat kraftigt. Antalet boenden med ett eller flera fall av covid-fall har ökat från 18 till 28 under förra veckan. Just nu vårdas cirka 43 äldre covid-sjuka bara i den geriatriska vården.

Den 3 november hade 28 boenden i regionen konstaterad covidsmitta.

Källa: DN

 

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2020-11-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas