Har du rätt till stöd?
Nyheter | Pensioner
Foto: Colourbox

Har du rätt till stöd?

Trots att antalet pensionärer med Äldreförsörjningsstöd har fördubblats tros det finnas ett stort mörkertal, rapporterar Ekot.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-08-05

För att din ekonomiska levnadsnivå ska räknas som skälig ska du ha minst 5 758 kronor kvar att leva på varje månad, efter att skatten och bostaden är betald (4 691 kronor om du delar bostad med din partner). Nu ökar antalet pensionärer i Sverige med mindre marginaler än så.

Fördubbling

De senaste femton åren har antalet pensionärer som beviljats så kallat Äldreförsörjningsstöd, ÄFS, nästan fördubblats rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

En förklaring är att gruppen äldre ökat. Men den största orsaken till det ökande antalet fattigpensionärer är att allt fler pensionärer saknar rätt till full garantipension. För att få full garantipension måste du nämligen ha bott minst 40 år i Sverige. Idag finns många äldre som invandrat till Sverige senare i livet och inte hunnit bo här i 40 år.

Mörkertal

Trots att 25 000 personer nu får Äldreförsörjningsstöd tros mörkertalet vara stort. Pensionsmyndigheten misstänker att så många som 17 000 personer kan ha rätt till stöd, utan att få det.

De flesta med rätt till Äldreförsörjningsstöd får ca 3 500 kronor i månaden. Hos Pensionsmyndigheten kan du göra en prognos för att se om du kan ha rätt till stöd.

När Pensionsmyndigheten kontrollerar om du har rätt till Äldreförsörjningsstöd kontrollerar de samtidigt om du har rätt till bostadstillägg och tvärtom.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-08-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas