Maria Larsson öppnar för översyn av landstingen
Nyheter | SPF Kongress
Foto: Kajsa Juslin

Maria Larsson öppnar för översyn av landstingen

"Ålderism och åldersdiskriminering är någonting vi måste fortsätta kämpa mot", säger Maria Larsson. "Jag tycker inte äldres kraft tas tillvara på det sätt som den borde göras."

Publicerad 2014-06-11

Först ut bland de gästande politikerna på SPFs kongress är äldreminister Maria Larsson (KD).

Hon tackar SPFs avgående ordförande Karl Erik Olsson för ett gott samarbete, och hyllar hans filosofiska inslag, och önskar honom lycka till under kommande äventyr. Resten av hennes tal ägnas åt att framhålla sådant som genomförts under alliansens tid vid makten. Hon betonar hur bra jobbskatteavdragen har varit, hur pensionärerna faktiskt har fått mer i plånboken och hur viktigt det är med självbestämmande och att man mäter kvaliteten.

Hon framhåller exempel på kommuner där man beviljar hemtjänst utan biståndsbeslut och pekar på att det inte alls har lett till ett överutnyttjande, som man annars varit rädd för.

Debatten om riskkapitalbolagen har inte gått henne förbi. ”Vi försöker tygla och reglera de här stora vinstdrivande företagen med ett bra regelverk, och det är viktigt”, säger hon. Men påtalar samtidigt att många vårdbolag är små. Och hon kritiserar förslaget på vinstförbud, med hänvisning till Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén, som står på tur att tala.

Samtidigt öppnar hon för att KD vill se över huvudmannaskapet över vård och omsorg. En av SPFs viktigaste frågor är att dagens system med landsting och kommuner som delar på vård och omsorg ändras till ett system med ett enda huvudmannaskap.

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas