Nästan alla på äldreboenden i Stockholms län har fått första sprutan
Nyheter | vaccineringen
Foto: Colourbox

Nästan alla på äldreboenden i Stockholms län har fått första sprutan

Innan veckan är slut har boende på så gott som alla äldreboenden inom Region Stockholm blivit erbjudna första dosen vaccin mot covid-19. Inom tre veckor beräknas även den andra dosen ha erbjudits.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-16

Senioren har tidigare skrivit om andra regioner där alla på äldreboenden erbjudits första dosen. Bland annat i Göteborg (läs här)

Och nu är läget likadant i Stockholm.

– Med kanske några undantag har alla boende på SÄBO i Stockholms län fått sin första dos per i dag, säger vikarierande regionråd Maria Fälth (KD), till Dagens Nyheter.

”Bara ett fåtal som tackat nej”

Hon uppger också att det funnits en stor vilja att vaccinera sig.

– Vi har inga exakta siffror, men enligt informationen vi har fått så är det bara ett fåtal som tackat nej på boendena, säger Maria Fälth till Dagens Nyheter.

Senast 5 februari beräknas alla boenden ha erbjudits även den andra dosen. Sedan är det dags för personalen på äldreboendena. Några har redan fått första dosen av det som blivit över när alla äldre vaccinerats.

Tecken på minskad smittspridning

Det kommer också rapporter om att läget kan ljusna när det gäller smittspridningen i landet. Det har länge varit en uppåtgående kurva både när det gäller smittspridning och dödsfall men nu ser Folkhälsomyndigheten tecken på att det kan vända.

– Vi ser att vi har sjunkande siffror i Stockholmsområdet och Mälardalen. Det är bekymmersamt i Västra Götaland och Skåne. Men på riket ser vi en sjunkande smittspridning. Det blir bekymmersamt om man inte håller i det. Nu öppnar vi upp något mer efter långhelgerna, då ser vi traditionellt att det kommer tillbaka, säger Folkhälsmyndighetens generaldirektör Johan Carlson i Ekots lördagsintervju.

 

Vidare säger han också att många kan räkna med att återgå till ett någorlunda normalt privatliv till sommaren förutsatt att vaccinationerna går som planerat.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas