Rapport: Funktionsnedsatta bortprioriteras i politiken
Foto: Getty Images
Nyheter | Valet 2022

Rapport: Funktionsnedsatta bortprioriteras i politiken

Personer med funktionsnedsättning är bortprioriterade i valrörelsen. Det menar nya rapporten Rättvisaren 2022 som undersökt hur det ser ut med representationen av politiker i media.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-09-08

Rapporten konstaterar att synliga funktionshinder lyser med sin frånvaro bland svenska politiker samt att det finns ett tydligt mönster av att funktionsnedsatta och deras behov i samhället prioriteras bort av partier och politiker.

– Oftast upplevs våra demokratiska rättigheter endast som gnäll. Politiker slänger gärna i väg tomma ord och löften men när det väl är upp till bevis så tystnar de. Frågor som rör funktionsnedsatta som assistans och sjukersättning hamnar i botten av prioriteringar vilket är helt ologiskt när det påverkar en så stor del av befolkningen. Att dessutom vallokaler och röstningsprocessen på valdagen ofta bara är anpassade för normalfungerande personer skickar klara signaler om vilka de ser framför sig när de tänker på sina väljare. Det är en demokratisk skandal, säger Anders Westgerd, aktivist och vd för GIL i ett pressmeddelande.

Det finns inget enskilt register över hur många personer i Sverige som har någon funktionsnedsättning utan den statistik som finns kommer från olika undersökningar där personer med funktionsnedsättning jämförs med övriga befolkningen.

Enligt Myndigheten för delaktighet, som har samlat in undersökningsresultat från bland annat Statistiska Centralbyrån (SCB) och Folkhälsomyndigheten varierar andelen personer med funktionsnedsättning från cirka tio procent till över 30 procent av befolkningen.

Mellan tio och 30 procent

”Det betyder att fler än en miljon av invånarna och en stor del av Sveriges väljare blir bortprioriterade av våra politiker och partier”, enligt rapporten som menar att fler funktionsnedsatta måste kunna delta i det politiska samtalet och lättläst information om valet och partierna bör finnas tillgängligt. Många partier saknar dock det på sina hemsidor.

När rapporten undersökte hur många politiker med synliga funktionshinder förekommer i medier var de näst intill helt frånvarande förutom några enstaka fall med käpp, rullator och rullstol.

Förekomsten av synliga funktionsnedsättningar i medier var en av faktorerna som undersöktes i rapporten.

”Kan begränsa bilden”

Politiker med funktionsnedsättningar saknar också rent allmänt representation i kommuner, regioner och riksdagen, skriver rapporten och nämner tidigare socialministern Bengt Lindqvist

(S), som var blind, och rullstolsburna David Lega (KD) som i dag är ledamot av Europaparlamentet. Fler än så är svårt att hitta.

– Den låga representationen kan begränsa vår bild av hur det är att leva med funktionsnedsättningar – oavsett om vi själva gör det eller inte. Finns det ledare med funktionsnedsättningar, och kan jag eller andra personer med funktionsnedsättningar också vara politiska ledare? I förlängningen kan frånvaron i representationen också skapa en mental och emotionell frånvaro, som också begränsar vår bild av det mänskliga livets och samvarons komplexitet, säger Lita Nazar, marknads- och kommunikationschef på Mediekompaniet i pressmeddelandet.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-09-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas