Så ska pensionerna bli mer jämställda
Nyheter | Jämställdhet

Så ska pensionerna bli mer jämställda

Enklare att föra över premiepension mellan makar. Det är ett av de sätt som ska minska skillnaderna i pension mellan män och kvinnor.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-01-23

Den så kallade Pensionsgruppen, där sex partier ingår – Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna – har beslutat om en handlingsplan i arbetet för att minska skillnaderna i pension mellan män och kvinnor. Bland annat ska grundskyddet ses över och det ska bli lättare att föra över premiepension mellan makar och registrerade partners.

– Vi vet att många pensionärer har det tufft och 80 procent av de som har garantipension är kvinnor. En viktig del i det fortsatta arbetet är därför att skyndsamt se hur grundskyddet i pensionssystemet kan stärkas. Det har inte gjorts en helhetsöversyn av grundskyddet sedan pensionssystemet infördes för snart 20 år sedan och det är verkligen på tiden att det görs, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Tjänstepension skiljer 50 procent

Annika Strandhäll besökte Seniorernas distriktsordförandekonferens i oktober 2016 och redan då framhöll hon att  jämställda pensioner var prioriterade.

– Vi tittar på vad det är som gör att det skiljer 6 000 kr i månaden, eller 30 procent, mellan mäns och kvinnors pensioner. Och hela 50 procent när det gäller tjänstepensionen, sade hon då.

– Många i kvinnodominerade yrken är ordentligt förfördelade. Det sticker ut även i internationell jämförelse. Ser vi framåt kommer tjänstepensionerna ha betydelse för att gapet ökar om vi inte gör något.

Flera faktorer

Skillnaden i livsinkomst gör att kvinnor har i genomsnitt har 30 procent lägre pensioner än vad män har. Pensionsgruppen är intresserad även av hur livsinkomsten påverkas och i handlingsplanen ingår även att man kommer att följa sådant som hur deltidsarbete ser ut för kvinnor respektive män, jämställdhet på arbetsmarknaden, uttag av föräldrapenning och tjänstepensionens utformning.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-01-23
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas