Nyheter

Satsa på vård av alzheimersjuka!

Publicerad 2011-05-09

”Vi fyra menar att en av de absolut mest angelägna och akuta uppgifterna är att förbättra vården för de många demenssjuka. Flera insiktsfulla tänkare har sagt att måttet på ett samhälles civilisation är hur vi tar hand om våra gamla.”
Det skriver Mats Ekdahl, Magnus Faxén, Eric Forsgren och Sven Plex Petersson i en debattartikel som publicerades i DN i helgen.

Tre av de fyra debattörerna har egna erfarenheter av att vårda alzheimersjuka fruar.

Fullbokade vårdcentraler
Idag är det den anhörige som får ansvara för den dagliga vården. Den medicinska uppföljningen ska i första hand ske hos distriktsläkaren på vårdcentralen. Där är belastningen hård, och kunskaperna om demenssjuka inte alltid tillräckliga, menar debattörerna.

”Läkare som vi talat med undrar hur det på 15 minuter, det vill säga den vanliga besökstiden, ska vara möjligt att göra regelbundna uppföljningar av alzheimerpatienter med till exempel funktionstester och andra tidskrävande bedömningar. Läkaren kan också känna sig pressad av kravet att hålla sin budget. Den här ”utläggningen” av den medicinska uppföljningen är enligt vår mening ingen bra lösning.”

Underbemanning

När så den anhörige inte orkar mer, utan väljer att flytta den sjuke till ett boende, så måste både de sjuka och de anhöriga kunna känna sig trygga. Så är det inte idag.
”Personal närvarande på natten borde vara en självklarhet. De sjuka kan behöva hjälp med att ta sig till toaletten, någon kan ramla och bli liggande på golvet eller drabbas av illamående. Och tänk om det börjar brinna!”

Debattörerna önskar större forskningsresurser för att kunna ta reda på orsakerna till sjukdomen, förbättra diagnostiken och hitta nya läkemedel. Kanske även återskapa förstörda nervceller.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Här kan du läsa hela debattartikeln:

Veteranen har tidigare skrivit om alzheimer:

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas