Riksdagsdebatt om vinster i välfärden lyfte SPF-kritik
Foto: Colourbox
Nyheter | Debatt

Riksdagsdebatt om vinster i välfärden lyfte SPF-kritik

Regeringens förslag att låta kommun- och landstingspolitiker avgöra om privata aktörer ska få starta vårdcentraler väckte stark kritik från såväl allianspartierna som Sverigedemokraterna. Det framkom när riksdagen debatterade vinster i välfärden på onsdagen.

Publicerad 2014-11-05

Därmed saknar S+MP-regeringen med stöd av V en majoritet i riksdagen för sitt förslag.

Flera ledamöter hänvisade i debatten till kritiska remissvar mot förslaget att inskränka den så kallade etableringsfriheten i primärvården.

– Reumatiker- och handikappförbunden är bekymrade och pensionärsorganisationen SPF är starkt oroad över effekterna särskilt i glesbygden, sa Christer Nylander (FP).

 Debatten om vinster i välfärden kom till efter initiativ från Tobias Tobé (M).

– Oron sprider sig över landet, både hos utförare inom skola, vård och omsorg och hos berörda elever och äldre. Vi har idag välfungerande vårdcentraler och hemtjänstföretag som ger trygghet till äldre. Nu hotas detta eftersom regeringen väljer Vänsterpartiet före valfriheten.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) försvarade uppgörelsen med Vänsterpartiet.

– Vi behöver städa upp i välfärden. Den borgerliga regeringen inledde detta arbete med flera vällovliga initiativ. Men det krävs mer för att få bort de avarter som finns.

Debatten blev starkt ideologisk. Allianspartierna och Sverigedemokraterna beskrev att regeringens politik utgör en stor fara för den enskilde medborgarens egenmakt och inflytande.

– Regeringen försöker få in en motsats mellan valfrihet och kvalitet, menade Tomas Tobé.

Ardalan Shekarabi försäkrade att ”gå tillbaka till äldre tid är uteslutet”:

– Men insikten om valfrihetens värde får inte stå i vägen för förbättringar. Det var aldrig tänkt att skattepengar skulle gå till vinster istället för fler lärare och att privata äldreboenden ska ha tio procent färre anställda.

Centerpartiets Emil Källström betonade att Sverige snarast har för lite av alternativ och valfrihet.

– En tredjedel av landets kommuner saknar privata skolor och bara hälften av landets kommuner har infört Lov i hemtjänsten. När det är dags att välja hemtjänst har alltså bara halva befolkningen möjlighet att välja utförare.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt var nöjd med uppgörelsen med regeringen, och beskrev SD som ett högerparti som försvarar riskkapitalisternas rätt att plocka ut vinster ur offentligt finansierad välfärd.

– Det finns inget parti som är emot att medborgarna ska kunna välja vårdcentral eller äldreboende. Ni allianspartier och SD låtsas få debatten att handla om det, när debatten egentligen handlar om att det inte ska gå att ta pengar från välfärden.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

En aktuell debatt

Debatten ägde rum på begäran av Moderaternas riksdagsgrupp.

Här är partiföreträdarna som deltog i debatten:

Civilminister Ardalan Shekarabi (S)
Tomas Tobé (M)
Per Ramhorn (SD)
Jabar Amin (MP)
Emil Källström (C)
Jonas Sjöstedt (V)
Christer Nylander (FP)
Emma Henriksson (KD)

Ett parti kan begära att riksdagen ska debattera en viss fråga som är aktuell. En företrädare för varje parti har rätt att delta. Talmannen beslutar sedan om och när den aktuella debatten ska ske efter samråd med alla partiernas gruppledare. Oftast deltar den minister i regeringen som ansvarar för frågan.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas