Ny rapport vill locka fler att arbeta längre
Foto: Getty Images
Nyheter | Pensioner | Jobbonärer

Ny rapport vill locka fler att arbeta längre

- Jag är övertygad om att vi kommer att ha en mer flexibel syn på pensionering framöver. Allt fler kommer att kombinera arbete med pension som jobbonärer. Det säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Jan Arleij
Publicerad 2024-05-24

Han bygger sin slutsats på en ny rapport som Skandia har gjort, ”Jobbonärslivet – om att kombinera arbete med pension”.

– För de som kan, vill och orkar finns det inte bara stora ekonomiska effekter att hämta. Även den fysiska och psykiska hälsan gynnas av att fortsätta vara aktiv och i sysselsättning, säger Mattias Munter i en presskommentar.

Rapporten lyfter fram en bild av hur positivt det kan vara med ett mer flexibelt slut på arbetslivet.

Riktåldern

Ett märke som ska ta hänsyn till livslängdsutvecklingen och som bland annat styr när det är dags att ta ut allmän pension eller garantipension för varje årskull.

Dölj faktaruta

– Att jobba till riktåldern har en tydlig positiv effekt på pensionerna, men det vi nu visar på är också vilken otrolig kraft det finns i att ha kvar en fot i arbetslivet även därefter, säger Mattias Munter.

Mattias Munter.

Rapporten visar till exempel att en tjänsteman kan öka sin pension med 6 000 kronor i månaden, genom att arbeta två extra år på halvtid innan man väljer att gå i full pension.

För en kommunalt anställd i ett mer traditionellt arbetaryrke är samma siffra cirka 3 000 kronor i högre pension.

– Såväl i tjänstemannayrken som i mer traditionella arbetaryrken finns det stora vinster med att trappa ned på jobbet i stället för att gå i pension.

Stor effekt

Budskapet är alltså att det är klokt att inte bara försöka jobba till riktåldern utan även lite till, eftersom de ekonomiska effekterna blir ännu större.

Så mycket mer blir det

Att som 60-talist fortsätta jobba två år på halvtid efter riktåldern leder till att pensionen ökar med drygt 6 000 kronor per månad för privata tjänstemän, och med drygt 4 000 kronor per månad för offentligt anställda.
Att i stället jobba deltid fyra år ger en kraftig förbättring i pensionskuvertet med mellan 6 600 kronor och över 12 000 kronor.

Källa: Skandias rapport

Dölj faktaruta

Jan Arleij
Publicerad 2024-05-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas