Valrörelsen: Allvarligt att pandemin inte diskuteras
Mats Melin ledde Coronakommissionen.
Nyheter | Valet 2022

Valrörelsen: Allvarligt att pandemin inte diskuteras

Partierna lämnar coronakrisens förödande följder för äldreomsorgen utanför valdebatten. Det är illa, anser Coronakommissionens ordförande Mats Melin.

Jan Arleij
Publicerad 2022-08-27

Pandemin med 17 000 döda i Sverige visade på ett i avgörande delar dysfunktionellt samhälle: skyddsutrustning räckte inte till, testningen fungerade inte, vården och äldreomsorgen klarade inte sina uppdrag.

Ändå finns inte frågan om hur det kunde gå så snett och hur vi ska klara nästa pandemi med i valdebatten.

Mats Melin, ordförande i Coronakommissionen, som granskade den svenska pandemihanteringen, säger att han är förundrad över partiernas och mediernas prioritering.

Viktiga frågor

Visserligen har flera av bristerna tagits upp i olika utredningar, exempelvis i utredningen om en ny äldreomsorgslag.

Men det finns flera övergripande frågor som också borde övervägas och diskuteras, säger Mats Melin till Svenska Dagbladet.

Utredningen om äldreomsorgslagen tog exempelvis inte upp kommissionens förslag om att äldreboendena borde kunna ge viss grundläggande sjukvård, som syrgas och dropp.

– Det är inte rimligt att äldre sårbara människor ska behöva utstå att föras till sjukhusets akutmottagning i sådana situationer, och det är inte heller rimligt för sjukhusens akutmottagningar.

Mats Melin ser heller ”ingen diskussion om att bygga en mer omfattande provtagnings- och smittspårningsorganisation vid ett nytt pandemiutbrott”.

Måste tänka framåt

Ukrainakriget tar förståeligt nog upp ett stort utrymme.

– Men beslutsfattare måste tänka framåt ytterligare och inte ta en kris i taget, säger Mats Melin till Svenska Dagbladet.

Krisläge

Återstår att se om fredagens (26/8) rapport från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) om svåra missförhållanden på landets särskilda boenden kommer att påverka innehållet i valrörelsen.

Jan Arleij
Publicerad 2022-08-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas