Redaktionen | Tankar om fördomar

Bilden av seniorer spelar roll

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-10-02

Nyligen kritiserade Amelia Adamo TV4 för att de illustrerade en nyhet med en fördomsfull och förlegad bild av seniorer. Men vad spelar det för roll, tänker kanske du. Möjligen lägger du till ett trött ”Hur orkar hon?” För nog är det ibland som om vissa bara måste leta efter saker att bråka om? De är liksom lättkränkta. Folk måste väl ändå kunna visa en gullig tecknad bild utan att en pensionerad tidskriftsdrottning går i taket?

hur samhället ser på seniorer påverkar besluten som fattas

Jag tycker att du också ska gå i taket. För hur samhället ser på seniorer påverkar besluten som fattas och politiken som förs.

För den beslutsfattare som ser pensionärer som ett gaggigt gäng som lever kvar i det förflutna och har ena foten i graven blir det lättare att intala sig själv att mammografi är bortkastat på seniorer och att kvinnor över 64 inte behöver göra cellprov, att människor födda före 1955 inte kan hantera huslån och att den över 70 inte kan köra buss.

Varför ska samhället lägga energi på att ha misshandelsjourer för femtiotalistkvinnor, deras partners är ju ändå för svaga för att slå? Nog räcker ett skäligt liv lika bra som ett gott för en 65-åring, som ju ändå knappt vet att hen lever? 

Under de senaste decennierna har medellivslängden ökat, och den ökar fortfarande. Dagens pensionärer lever inte bara längre, de är friskare, piggare, mer aktiva och mer välutbildade än någonsin tidigare. De räddar kommuner när lärarbristen blir för stor, de vårdar anhöriga som nekas boenden, de tar hand om barnbarn så att föräldrarna – pensionärernas barn – kan leva upp till heltidsnormen för att i sin tur kunna få en pension som det kanske går att leva på. Dagens seniorer håller en stor del av resebranschen, motorcykeltillverkarna och husbilsförsäljarna flytande, de engagerar sig i föreningslivet, bidrar till integration av nyanlända och skapar trygghet på skolgårdarna när det inte längre finns tillräckligt många vuxna anställda.

Enligt SCB:s beräkningar kommer tusentals av de som fyller 65 i år att bli över hundra. Det betyder att de kommer att vara i livet om 35 år och att de då kommer att ha levt mer än en tredjedel av sina liv som pensionärer.

Bilden av seniorer spelar roll. Därför gör Ameila Adamo rätt som går i taket över den förlegade bilden från TV4-nyheternas sändning. Därför vill vi vara med och sprida en mer mångsidig och nutida bild av hur dagens seniorer faktiskt ser ut.

Vill du också vara med? Mejla en bild på dig själv eller en senior i din närhet till webben@senioren.se eller tagga en bild på Instagram med #dagensseniorer

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-10-02

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas