Styr kosan mot Bali
Semestra på Bali Foto Östen Johansson
Reportage

Styr kosan mot Bali

Paradisön Bali har allt en stressad turist kan behöva – vänliga människor, vacker natur, behagligt klimat. Vid fullmåne badar nymfer i poolen, en stor svart man vaktar grinden och nära vakten bor en man med stor familj…

Publicerad 2008-09-01

Jag sitter i trädgården på det lilla familjehotellet utanför staden Sanur och tänker på gudarna omkring mig och njuter av frukosten. Starkt balinesiskt kaffe, italienskt bröd, hemkokt marmelad och exotiska frukter från hotellets trädgård.
Hotellets balinesiske guide, Ketut, har berättat om några gudar som beskyddar stället. I Ketuts dagliga ritualer ingår att han offrar blommor, rökelser, ris och frukt till de goda gudarna.

Bali är andligt, här finns över 20 000 tempel över hela ön. Då har inte alla småtempel i hemmen räknats. Här blandas det religiösa med det kommersiella. Överallt ser man offergåvor, flätade palmblad med blommor och lite mat, på trottoaren utanför affärerna.

 

Bali – religiöst men välkomnande

Det finns nog inget religiöst land i världen som är så välkomnande mot turister som Bali och balineserna. Du ler och får alltid ett leende tillbaka. För en stressad svensk har människorna här ett avundsvärt lugn och de är inte påträngande.
Bali, som lever på turismen, drabbades hårt vid terrordåden 2002 och 2005. Turisterna, alla som badar, surfar och dyker, slutade komma och många balineser blev arbetslösa.
Efter stora miljökonferensen i december förra året har man sett ett uppsving. Men balineserna är inget gnälligt folk. Taxichaufförerna, som oftast sitter hela dagarna och väntar på en körning, frågar om man vill ha taxi och om man säger ”nej, tack”, kontrar de med ”have a nice day”.

 

Balinesisk konst

Neka Art Museum är bästa stället att se gammal och ny balinesisk konst, på huvudgatorna trängs konstgallerierna, med allt från ”affischkonst” till antika masker, så dyra att affärerna håller sig med egna säkerhetsvakter. Det finns en stor lokal marknad där du hittar allt från kläder till tigerbalsam. Shoppa lyxigare gör du tvärs över gatan hos modeskapare som Chanel.

Vill du delta i en begravning, som är spektakulärt på Bali, får du hjälp på turistbyrån vid huvudgatan. Ceremonierna är helt annorlunda och inte alls så sorgsna som vi är vana vid.
Ubud är öns kulturcentrum, och har en rik historia. Du kan vandra bland risfälten, rida eller välja att delta i det stora kursutbudet i balinesisk dans, batik, matlagning, målning, smycken och samtidigt bo hos en familj. Djurvänner kan strosa runt i Sacred Monkey Forest Sanctuary, titta på de små aporna, långsvansade Macques.

Sluta dagen med ett besök i Ubud Palace och Puri Saren Agung, som har dansföreställningar.
I facklornas sken kan du se den kända Kecak-dansen. 100 manliga körsångare sjunger suggestivt och dansarna berättar med sina kroppar och ansiktsuttryck om kärlek, liv och död från den gamla Ramaynasagan. Allt upplevs som mycket balinesiskt, men sanningen är att Kecak-dansen skapades för en film på 1900-talet.

 

Balis landsbygd

När du är i Ubud så fortsätt din resa, den vackra landsbygden ligger nu nära. Här slipper du kommersen, luften är högre och det känns svalare. De terrasserade risfälten, de gröna bergen, regnskogen och blomfälten av gula tagetes eller blå hortensia. Vägarna är bra, men bergen är många och det tar tid att resa. Och ibland bär vägen så högt upp att det knastrar i öronen. En klar dag kan du se det 3 142 meter heliga berget Gunung Agung.
Ön är mycket bördig. I regnskogen ser du kakao- och kaffeträd och i norra delen av ön, nära staden Lovina, även vingårdar. (Men en regel är: tycker du om ett gott glas vin – välj öl!)

Vägen snirklar sig genom bondbyar där tvätten ligger på tork vid vägkanten, höns och hundar springer lösa och gamla kvinnor bär sin skörd på huvudet. Här lever människor på att odla och sälja ris, frukt och grönsaker.
Alla har inte råd med moped eller att låta sina barn gå i skolan, folk är fattiga men ingen tigger.

Bali sägs vara en av de vackraste platserna på jorden och dessutom är det lätt att skämma bort sig. Priserna är så låga att de flesta kan äta ute varje dag.
En vegetarisk nasi goreng med stekt ägg på lokal restaurang kan kosta 7 kronor och en trerätters festmiddag med Bintang (öl) 70 kronor.

Stela leder mjukas upp med en timmes helkroppsmassage, för 35 kronor. Och har man svårt att gå är det inga problem, taxibilarna är många och billiga. 15 minuters resa kostar cirka 20 kronor.
Bali – lugnt eller skränigt

Många turister, 40+ och äldre, väljer gärna att bo i Sanur, där det är nära till allt.
Här finns också små lägenhetshotell med pentry för ”långliggare”. Sanur är en lugn stad jämfört med skräniga Kuta, öns nöjescentrum och där kommersen är mer aggressiv. Känner du dig utvilad så ge dig in i myllret på den stora marknaden, Pasar Badung, i Denpasar.

Var beredd på att du blir uppraggad redan i entrén av en hjälpsam kvinna, som visar var du ska gå för att handla. Innan du förstått vad som hänt följer hon dig diskret. Sen dyker hon upp och prutar på det du vill köpa. Prutar du själv kan din ”följeslagerska” ropa ”kaattastroff” och ta sig för pannan. Hon ska ju komma tillbaka och hämta sin lilla provision när hon är klar med oss.

Sista dagen åker vi till Jimbaran och den stora fiskmarknaden vid havet. Här trängs både människor och färgglada, okända fiskar. Vi är tre svenskar, som köper 1,5 kilo havskräftor för 70 kronor.
Vi tar de pinfärska kräftorna och går några meter till en restaurang,  ett-hål-i-väggen-ställe,  och ber dem grilla vår ”fångst”.  20 minuter senare äter vi en fantastisk lunch med nygrillade kräftor, såser och ris.

Desserten blir den magnifika solnedgången, den ser man bäst här i Jimbaran.

Text: Ulla-Lene Österholm
Foto: Östen Johansson


Pojkar får danslektioner

Rökelse offras till gudarna

Foton: Östen Johansson

Mer om Bali:

Yta: Ungefär en och en halv gånger Gotland
Invånarantal: 3,1 miljoner.
Tidsskillnad: +7 h (vinter) +6 h (sommar)
Högsäsong: Ön är tropisk och årstiderna två: regnperiod i oktober-mars och torr högsäsong april-september. Medeltemperatur 28 grader.
Valuta: 10 000 rupiah är ca 7 kronor.
Religion: En gren av hinduismen.
Mat: Nasi goreng (nationalrätt), mycket skaldjur, spädgris (babi guling).
Dricks: Medellönen är 500 svenska kr, men i affärer och på hotell kan man tjäna hälften. Något att tänka på när du prutar eller ger dricks.
Dryck: Öl (Bintang), fruktjuicer
Hur ta sig dit: Flyg med Apollo, Atlas, Fritidsresor eller Ving (fr 11 000 i september med dubbelrum och frukost) eller reguljärt flyg.
Flygtid: Snabbast med Malaysian Airways och Thai Airways, cirka 18 timmar.
Boende: Du får ett bra rum för 150 kr / person inkl frukost under hög- säsong. Det finns också lyxhotell.
Visum: Vid inresa 25 US-dollar för 30 dagar. Vid utresa 105 kr.
Handla: Tyger, saronger, smycken, silver, hantverk i trä.

Information om hjälp

Balineserna drabbades hårt av bomberna i Kuta 2002. Här dog 202 människor och mer än 500 skadades för livet – och det gick ut över barnen.
Några dagar efter bomberna bildades YKIP, en stiftelse som startade ett projekt. Målet är att föräldralösa barn på Bali ska få gå i skolan upp till universitetet.
Läs mer om projektet på: www.ykip.org

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas