Flytta ihop och ha kul i kollektiv
Foto: Colourbox
Boende | TEMA: SÅ VILL VI BO!

Flytta ihop och ha kul i kollektiv

Det är som en by på höjden. Elva våningar högt och med många gemensamma utrymmen har Kornet i Mölndal blivit som upphovskvinnorna ville. – Det gemensamma arbetet och ansvaret är A och O, säger Anita Olsson och Annastina Hansén.

Publicerad 2013-06-27

De lärde känna varandra på 70-talet, när Annastina bodde i kollektiv just i Mölndal.
– Vi är gemenskapsmänniskor bägge två, förklarar Anita Olsson, 78 år och tidigare undersköterska.
De tror inte att man kan åldras och bo ensam i en lägenhet med bra livskvalitet.
– Oavsett ålder är du som gemenskapsinriktad inte egotypen, utan beredd att dela med dig, bjuda på dig och framför allt arbeta för det gemensamma, säger Annastina, 70 och med förflutet i restaurangbranschen.
Det krävdes fyra års planering innan Kornet stod färdigt, som Boverkets pilotprojekt i västra Sverige. Tack vare otaliga möten, studiecirklar, engagemang och järnhård vilja blev väninnornas gemensamma drömprojekt till slut verklighet.
– Det har blivit bättre än jag trodde, berättar Anita och visar runt i det ljusa bottenplanet, där matlaget förbereder inför dagens middag, hembakad pizza med tillbehör.
Ingredienserna är noga utvalda för att hålla god kvalitet; närproducerat och ekologiskt i så hög grad som möjligt är det som gäller.
Varenda detalj i huset har ifrågasatts ekonomiskt och tänkts igenom för att få hyran på en nivå »så även en person med låg pension ska ha råd att bo här«. Från början var de 300 i nätverket, som i dag blivit ett 50-tal boende.

Börja tänka i tid

Rådet till andra som drömmer om att skapa ett seniorboende är entydigt: Börja tänka i tid, att gå från önskan till handling är ett långt steg och kräver hårt arbete.
För Annastina, som tröttnat på en portuppgång där de yngre inte ens hälsade, och Anita, som bestämde sig på tåget hem från Stockholm och besöket på kollektivhuset Färdknäppen, har de egna förväntningarna infriats.
– Grundbulten i detta är matlagen. Det är där vi lär känna varandra, eftersom vi skapar nya matlag en gång om året, berättar Annastina.
Hon kallar Kornet ett stort hälsoprojekt och tycker här är lätt att hitta spontant umgänge, litet som i en gammal by och på ön där hon växte upp.
– Alla känner alla, men har ändå sitt privata och en viss arbetsgemenskap, beskriver hon.
För Anita, som för en tid sedan både ramlade illa och insjuknade i lunginflammation, ger boendet värme och glädje.
– Ensamhet är det svåraste som finns för en människa. Den hjälp och det stöd jag fick här, med folk som sov hos mig, hade jag aldrig fått i en vanlig lägenhet, förklarar hon.

Text Karin Tufvesson

Kornet

Driftsform: Kooperativ hyresrätt i självförvaltning av ekonomiska föreningen BiG, Bo i Gemenskap, i hus byggt och ägt av Mölndalsbostäder.
Ålder: Färdigbyggt och klart för inflyttning 2006.
Antal bostäder: 44 lägenheter, ettor på 40 kvm, några treor på 69 kvm och tre tvåor. Totalt ett 50-tal boende i åldrarna 22–78 år.
Gemensamma utrymmen: Hela bottenvåningen med vardagsrum, matsal och stort kök, administration, snickeri och tvättstuga samt elfte våningen, med mötes- och festlokal, altan, motionsrum, bubbelpool och gästlägenhet, samt trädgård.
Månadskostnad för en normallägenhet: En tvåa på 56 kvm inklusive 10 kvm gemensamma utrymmen kostar 6 000 kronor per månad. En upplåtelseinsats på 1 000 kr per kvadratmeter betalas när man flyttar in – och fås tillbaka när man flyttar.
Arbetsplikt: Var sjätte vecka ingår de boende i ett matlag på minst åtta personer, samt städar. Olika grupper sköter också trädgård, administration med mera.
Gemensamma evenemang: Elvakaffe i nedre vardagsrummet varje dag. Middag serveras klockan 18 för den som vill. Julfirande och fester på förslag av de boende.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas