Vinresa till Australien: Upplev vinerna på plats
Res | Resa
Foto: Ulla-Lene Österholm

Vinresa till Australien: Upplev vinerna på plats

Australien. Solen skiner. Vi smuttar på goda viner, äter gourmetluncher och är ute hela dagarna. Bättre kan man inte ha det i mitten av december. Men så är vi också i de vackra vindistrikten Yarra-dalen och Mornington-halvön, utanför Melbourne i Australien.

Publicerad 2012-10-17

Hey, how are you mate… Vad vill du prova ? Den unge killen bakom bardisken på Yering Station, Yarra-dalens äldsta vinhus, frågar vänligt.
Om man, som jag, inte vet vad man vill prova, berättar han om en av vinhusets storsäljare och slår upp Shiraz Viognier 2008 för att smaka av… Sedan är det väldigt lätt att fortsätta testa nya smaker.
Vi drar vidare till stiliga vinhuset De Bortoli, som också är ett av de historiska gamla vinhusen. De Bortoli har drivits av italienare i tre generationer. Här börjar vi läppja på en fruktig Riesling och pratar viner som bland annat går att köpa på svenska Systembolaget.
Efter två pampiga gamla storheter väljer vi en mindre vingård och åker till Yering Farm, som säljer sina viner till restauranger i Melbourne. Innan vi kör in på gården möts vi av en blå skylt med texten »Stolt medlem av små vingårdar«. Byggnaden är enkel, en ombyggd hölada. Stämningen är sympatisk och utsikten fri mot ängar och kossor.

Europeiska invandrare
Yarradalens vingårdar byggdes upp av europeiska invandrare i mitten av 1800-talet. Fransktalande schweizare var först, de kom 1840.
Här är lantligt och mycket vackert. Man får det mesta som behövs för att skämma bort sig, det finns mejerier och mycket god mat. Vingårdarna är många, men de trängs inte. Ögonen får vila på vinfält, ängar, får och mjuka blånande berg.
Det är lördag, mycket folk och feststämning. Hit åker man gärna från Melbourne med omnejd för att roa sig, smutta på exklusiva viner och äta gott. Det märks när man kommer till fina Domaine Chandon, en lillasyster till franska Moët & Chandon, och tyska familjeägda Rochford Wines, där två helikoptrar och en stor vit limousine står parkerade.

Några dagar senare åker vi till Mornington-halvön, även det ett vindistrikt som ligger en timmes bilresa från Melbourne.
Om Yarra-dalen är känt för sina historiskt gamla vingårdar, är det tvärtom här. Vinhusen är unga, från mitten av 1980-talet, och de flesta är mindre än storheterna i Yarra-dalen.
Men vinerna är minst lika goda – och dyra. Mindre vingårdar har ju högre produktionskostnader.
Mornington är också ett gammalt jordbruksområde som är omgivet av hav, med bondgårdar som lockar med getmjölk och avocadoplock. Vi åker på smala, lummiga vägar upp och ner för gröna kullar. Och ser höbalar, får, getter, hästar, olivodlingar och persiko- och körsbärsträd. Ibland har vi en storslagen utsikt mot vinfält och hav.

Vingårdar med butik
På vingårdarna i Yarra-dalen och på Mornington-halvön kan man köpa det vin man tycker om. Men det är inte så billigt. Vi dricker sällan ett vin som kostar mindre än 150 kronor. Ibland finns dock drycker till extrapris. Och det kan bli billigare om man köper fler flaskor av samma sort. (Prismässigt är vårt svenska Systembolag konkurrenskraftigt. Det har låga påslag på exklusiva viner.)
Många vingårdar har också en butik där man kan handla med sig gourmetplock som ostar, olivolja, bröd och hemgjord tapenade.
Överallt är det barnvänligt. Vissa vinhus, till exempel De Bortoli i Yarra-dalen, har en lekplats. Det finns stora gräsmattor att springa och leka på. Eller ha picknick.
Om man känner sig trött och inte vill sätta sig bakom ratten efter en hel dags snurrande, doftande och smuttande, finns massor av B&B – bed and breakfast – och några hotell.

 

Åtta vingårdar runt Melbourne

1 DE BORTOLI. En av de äldsta och största vingårdarna i Australien. Gården byggdes av italienare på 1880-talet och har gått i arv. Byggnaden är elegant och omgiven av vinfält. Det finns en liten lekplats utanför. Här erbjuds endagars vinkurser. De Bortoli säljer viner till svenska Systembolaget (vit Gewürstraminer Riesling 6403, Boxvin Rosé 6239, röd Shiraz 6280. Nu i oktober lanseras en Pinot Noir, 6457).

2 YERING STATION. Det äldsta vinhuset är från 1838 och byggt av handgjort tegel. Den som vill äta i »fina« restaurangen, som har vacker utsikt, måste boka bord i förväg – om det är helg. Men det går utmärkt att äta en god »plocktallrik« i ett annat gammalt fint hus bredvid. Yering Station har en vit Chardonnay för 89 kronor, som funnits i två år på Systembolaget. Den är på väg ut ur sortimentet, men kan beställas.

3 YERING FARM. En av de stolta små vingårdarna. Det är charmigt, rustikt, lugnt och färre gäster. Gården säljer vin till restaurangerna i Melbourne. Vi drack en lättdrucken, smörig Chardonnay 2005 för cirka 150 kronor.

4 DOMAINE CHANDON. Champagnehuset Moët & Chandons tillverkare av mousserande viner i Australien. Företaget har bara två vingårdar utanför Frankrike. De finns i Chile – och i Yarra-dalen. På guidade turer visas hur prodiktionen går till i ett modernt vinhus. Men många föredrar att sitta i solen på gräsmattan utanför och dricka Australiens bästa bubbel med läckra tilltugg.

5 ROCHFORD WINES. Rochford är en familjeägd tysk vingård och den mest spektakulära. Den är elegant och populär. Rochford arbetar med ett annat koncept än övriga vingårdar i Yarra-dalen. Gården vänder sig till den aktive gästen. Man erbjuder jul-fester, ballongflygningar, Segway-turer, bollspel på gräsmattan, utomhusbio och världsartister som Norah Jones, Rod Stewart och Tom Jones som uppträder på en stor utomhusscen. Den som bokat biljett kan äta, dricka vin, sitta på gräsmattan och lyssna.

6 ELGEE PARK WINES. Familjeägd vingård, som öppnade 1972. Känd för sina prisbelönta kvalitets-viner. Vinmakarna är unga – Kathlean från Australien och flera fransmän. Här kan exklusiva viner provsmakas, bland annat en ljuvlig Chardonnay från 1974 för drygt 350 kronor och ett rött mousserande vin med fina små bubblor, som inte »exploderar« i munnen. Vinflaskorna hos Elgee Park har humoristiska etiketter: grodor som älskar, rosor, hundar…

7 RED HILL ESTATE. Vingården ligger högt med en spektakulär havsutsikt över Western Port och vinfälten. Den kyliga havsvinden gör att solen inte blir alltför het, vilket är perfekt för mousserande viner. (Det kan jämföras med champagnedistriktet i Frankrike, som är landets nordligaste vindistrikt – och det kyligaste.)
Red Hill startade sin tillverkning 1989 och är den största producenten på Mornington-halvön. Ägarna hävdar att det är den enda vingården i Australien med havsutsikt. Och där utsikten är som vackrast har de placerat restaurangen med uteplats. Personalen är mycket pigg och hjälpsam.

8 MONTALTO VINEYARD &   OLIVE GROVE. En familjär och lite större vingård. Här kan man sträcka på benen och ta en promenad bland skulpturer och vinrankor. Och kanske slå sig ner i mitt i köksträdgården och känna kryddoften. Man kan äta på en finare restaurang eller bara ta en pizzabit i trädgården. Montalto ligger på historisk mark. Här tränade amerikanska militärer när andra världskriget bröt ut, innan de skickades till öarna i södra Stilla havet. (Steven Spielbergs TV-serie The Pacific, med Tom Hanks i en av rollerna, bygger på dessa händelser.) Vingården har fått högsta betyg, fem stjärnor, av Australiens mest kände vinskribent James Halliday. Han publicerar årligen en bok på 700 sidor, där han testar alla viner och bedömer vingårdarna.

Text Ulla-Lene Österholm

www.visitvictoria.com
www.tripadvisor.se/tourism.yarra.

SENIORGUIDE

Resa hit: Flyget kostar drygt 14 000 kr (inklusive 100 kr för visum, som resebyråer kan ordna). Resan tar runt ett dygn eller mer, med ett eller flera stopp.

Tidsskillnad: Åtta timmar (svensk sommar), 10 timmar (svensk vinter).

Bästa tiden: Sommaren (december-februari) och hösten (mars-april).

Hyra bil och åka buss: Hyrbil på: www.economycarrental.se eller www.rentalcars.com. Arrangerade turer med buss finns i många varianter. Sök på www.vinresa till Yarra Valley och www.vinresa till Morningtonhalvön (man kan läsa på svenska). Yarra-dalen ligger en timmes bilresa nordost om Melbourne. Mornington-halvön ligger en timme söder om staden. Heathcote ligger norrut och King Valley ligger åt nordost, nära Yarra Valley.

Ekologiskt: Tamburlaine är den producent som ligger närmast Melbourne, när det gäller eko-viner som finns på svenska Systembolaget.  Entwine är en organisation som certifierar ekologiska viner i Australien. På sin hemsida har de en lista på anslutna ekologiska vingårdar. Sök på entwine australia.

Seniorvänligt: Ja, på de stora vinhusen. Det finns många små vingårdar, som kan vara handikappovänliga… Men alla är hjälpsamma och trevliga!

Varning: Det finns dödliga ormar och spindlar i Australien. Den som planerar att vandra i The Dandenongs, bergskedjan i Yarradalen, kan ta kontakt med turistbyrån på www.tripadvisor.se/tourism.yarra och fråga om råd.

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas