Telefonbedrägerier pressas tillbaka
Nyheter | Brott

Telefonbedrägerier pressas tillbaka

Telefonbedrägerier har minskat kraftigt under det gångna året, uppger polisen.

Jan Arleij
Publicerad 2019-08-20

Bedragare som uppger att de ringer från en bank och på så sätt lurar sina offer att logga in på internetbanken via bank-id eller bankdosa har på kort tid kommit över hundratals miljoner.

Bara under de senaste två åren har tusentals svenskar, många äldre, utsatts för telefonbedrägerier. Över 6 000 brott har anmälts.

Men Polisen har tillsammans med bankerna och bank-id genom ett gemensamt projekt fått ner bedrägerierna med 90 procent, rapporterar SVT Nyheter.

Brottsvinster

För ett knappt år sedan rapporterade Senioren om siffror från Nationellt bedrägericenter som visade att bara under augusti och september 2018 hade äldre personer förlorat cirka 70 miljoner kronor genom bankbedrägerier.

Ungefär samtidigt startade polisen den särskilda nationella insatsen, ”Operation dimma”. Flera polisregioner, banker och bank-id samarbetade.

– Människor blev av med 100 till 200 miljoner kronor men nu har vi fått ner antalet bedrägerier med 90 procent. Bedrägerierna nådde sin kulmen förra sensommaren. Då blev människor av med 40 miljoner kronor i månaden, som vi har fått ner till 4 miljoner kronor, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie vid polisens nationella it-brottscentrum, till SVT Nyheter.

Flera domar

Det har visat sig handla om flera kriminella nätverk som utfört brotten. Hela landet har drabbats. Många är yrkeskriminella och har tidigare varit inblandade i grov brottslighet.

I Sollentuna dömdes nyligen 21 personer till fängelse i mellan två och sex år, bland annat för grova bedrägerier och penningtvättsbrott. Huvudmännen dömdes för 75 fall av bedrägerier och ska även betala skadestånd på 7,5 miljoner kronor.

Domar mot andra nätverk finns i södra och västra Sverige, rapporterar SVT.

Jan Arleij
Publicerad 2019-08-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas