Kräver höjt bostadstillägg för pensionärer
Foto: Aron007 / Colourbox
Nyheter | Bostadsbristen

Kräver höjt bostadstillägg för pensionärer

Höj bostadstillägget för pensionärer så att inte minst äldre kvinnor kan efterfråga fler bostäder. Det kräver nu regeringens egen utredare av äldreomsorgen.

Jan Arleij
Publicerad 2016-06-28

I ett debattinlägg i Dagens Samhälle försöker Susanne Rolfner Suvanto, regeringens särskilda utredare för Utredningen Nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen och Ewa Samuelsson, regeringens särskilda utredare för Utredningen om bostäder för äldre under 2014-2015, få politisk fart på det snart ett år gamla utredningsförslaget.

Höj taket

Utredningen om bostäder för äldre lämnade redan i sitt slutbetänkande hösten 2015 förslaget om höjning av taket för bostadsutgiften vid bostadstillägg för pensionärer med 2 300 kronor, från 5 000 kronor per månad till 7 300 kronor per månad.

Ett förslag som nu alltså utredningen Nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen ”ser som viktigt och stödjer”.

– En inkluderande bostadspolitik ger en ökad trygghet för äldre människor och ger möjlighet för kommunernas äldreomsorg att fokusera på särskilda boendeformer för äldre. Det frigör resurser för en mer effektiv vård och omsorg med högre kvalitet. För den äldre personen blir det behoven som styr när man ska flytta till ett särskilt boende, skriver debattörerna.

Risk för diskriminering

Frågan om tillgängliga bostäder för äldre människor nu och inför framtiden ska hanteras inom ramen för den generella bostadspolitiken, det gäller både på den nationella och kommunala nivån, anser Susanne Rolfner Suvanto och Ewa Samuelsson.

– Annars finns stor risk för åldersdiskriminering.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-06-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas