Björn kan allt om smärta
Björn Bragée vill inte att någon bara ska bli övergiven av vården. Som patient har man rätt att få hjälp. Foto Margareta Bloom Sandebäck
Hälsa | ny expert

Björn kan allt om smärta

För tio år sedan blev Björn Bragée ”Arga doktorn” med hela svenska folket i en tv-serie där han hjälpte människor som inte fått rätt vård. Numera har han en egen smärtklinik. Att se till att människor får den hjälp de ska ha har alltid varit det han brinner för.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2024-03-06

Egentligen började det hela när Björn Bragée själv blev sjuk i cancer och hamnade på Danderyds sjukhus.
– Jag blev liggande där i veckor och märkte att ingen städade mitt rum. Så jag började klaga, först hos städarna och sedan hela vägen upp till sjukhusdirektören. Det visade sig att ingen hade något egentligt ansvar för städningen.
Media nappade och då tog det fart. Det hela ledde så småningom till en ny lagstiftning där det inte längre är tillåtet att slarva med städningen.
Björn blev en tid efter det här en ”arg doktor” med egen tv-serie. Fast i den handlade det om att hjälpa patienter få rätt vård.
– Jag har varit verksam i fyrtio år som läkare nu och det är fortfarande det jag brinner för. Att de som aldrig får rätt hjälp och bara blir lämnade åt sitt öde ska få hjälp. Det finns så många komplexa tillstånd som ingen annan vill ta hand om, ofta handlar det om smärta.

Sedan 2014 driver han och hans fru Britt Bragée, som är fysioterapeut, en egen smärtklinik i Stockholm.
Under sin läkarkarriär har Björn lärt sig alternativa metoder, som akupunktur. Det lärde han sig i Kina på 70-talet. När han var verksam på Östersunds sjukhus bad han om lov att få öppna en smärtmottagning eftersom han var frustrerad över hur många som led av smärta.

– Jag fick det till slut, de byggde om en handikapptoalett på akutmottagningen. En stol och en brits var det som fick plats därinne och där gav jag akupunktur till människor som hade ont men blivit övergivna av vården.
Numera har han fler sätt att hjälpa människor som av olika anledningar fastnat med smärta i kroppen.
– Den allra viktigaste medicinen är kunskap. Att man ska förstå vad som hänt i kroppen och varför det gör ont. För det är inte alls så att man vänjer sig vid smärta, tvärtom kan den sprida sig om man inte gör något åt den.
Det första man gör med patienter på Björn Bragées smärtklinik är att lyssna på dem.
– Vi tror på vad patienten säger och tar det på allvar. Jag tror inte att jag har träffat en enda person under alla mina år som läkare där smärtan varit psykisk. Vi undersöker patienten, både med ultraljud och genom att känna på kroppen. Sedan är det olika hur man ska behandla smärta, men en metod vi använder oss av är att blockera nerver så att man inte längre får smärtsignaler och kan fortsätta röra sig och leva på som vanligt. Vilket ofta är det bästa för kroppen.

Läs också: Ska ont med ont fördrivas?

Från och med nu kommer ni att möta Björn Bragée i varje nummer av Senioren där han kommer att ta upp olika aspekter av smärta.
En sak kan man vara säker på – han står alltid på patientens sida.
– Det finns en patientlag som kom till 2014 och som klargör vilka rättigheter man har som patient. Men jag undrar hur många patienter som egentligen läst den…

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2024-03-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas