Fotokonst i höst
Astrid Lindgren. Kan ses på Fotografiska. Foto Hans Gedda. ©Ellen Von Unwerth. Kate and David, New York 2003. Visas i Falsterbo.
Kultur | utställningar

Fotokonst i höst

För den som tycker om att titta på foton finns det mycket att se fram emot. Bland annat en stor utställning med stjärnfotografen Hans Geddas bilder på Fotografiska i Stockholm och Falsterbo Photo Art Museum som öppnade i fjol.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-09-16

Hans Gedda kallas ibland för ”Geniet från Flen” eftersom det är därifrån han kommer. Han fick sin första kamera som 12-åring och bestämde sig direkt – det var fotograf han skulle bli. Att han var färgblind var inget som stoppade honom.
Efter en lång karriär är han nu en internationellt erkänd och prisad fotograf. Bland hans mest kända porträtt finns ett av Nelson Mandela från 1990 och ett annat på Andy Warhol från 1976.
I den stora utställningen Nära ögat på Fotografiska i Stockholm får man lära känna Hans Gedda lite bättre. Här visas inte bara hans många porträtt på kända personer utan också en hel del av hans mer sällan visade foton och inspelningar där han berättar om mötena med dem han fotograferat.
Ingemar Stenmarks ödmjuka inställning till alla sina framgångar är något Hans Gedda kan identifiera sig med: ”Jag har fotograferat Ingemar Stenmark flera gånger och gillar hans sätt: ’De ä bar å åk.’ Jag känner så också, jag tar kameran så är det bar å åk. ”
Och för oss som vill vara med på ett hörn är det ”bar å åk” till Fotografiska för att få ta del av alla bilder och berättelser.
I Falsterbo i Skåne finns numera också ett stort och fint fotomuseum. Fotosamlarna Claes och Christina Lindquist från Malmö tyckte att det saknades ett sånt i södra Sverige och öppnade i fjol Falsterbo Photo Art Museum. Den permanenta samlingen har de under femton års tid byggt upp genom att köpa fotografier runt om i världen. I samlingen ingår omkring 450 originalfoton av stora fotografer som till exempel Helmut Newton, Richard Avedon, Irving Penn och Robert Mapplethorpe.
Fram till den 27 november pågår också en utställning på Falsterbo Photo Art Museum som heter Undressed for success. Här får man se 140 unika bilder på kända personer som man aldrig tidigare sett dem.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-09-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas