Landet runt | SPF Älvsborg Södra

Spännande resa över sundet

SPF Älvsborg Södra
Publicerad 2011-06-15

Dag 1.Från Göteborg åkte vi med Stena Line till Fredrikshamn. I Fredrikshamn gjordes första stoppet vid det 250 år gamla Møllehuset, vilket är en av Fredrikshamns äldsta byggnad. Där intogs resans första lunch.
Färden fortsatte till Grand Hotel i Struer vid Limfjorden där rum var bokade för dessa dagar.
Dag 2. Besök på Hangaards Have i Skjern där Anna informerade om sin trädgård. Det var en upplevelse att få se alla dessa olika sorter av blommor, rododendron i många färger, buskar och träd. Nästa besök var på Abelines Gaard som byggdes mellan 1854-1871. 1890 övertog Laurids Jørgen Christensen och hans fru Abeline gården, men redan 1904 blev Abeline ensam med sina 5 barn. I över 50 år drev Abeline gården med sina barns hjälp. 1974 blev gården köpt av en institution som gjorde det till ett museum.
Till sist gjordes ett besök i Danmarks enda Hornvarefabrik som ligger i Bøvlingbjerg. Här dominerade hantverket och vi fick en demonstration hur man kan bearbetar horn till smycken, skedar och mycket annat vackert.
Dag 3. Besök på Jesperhus, Nykøbing, Mors. Där fanns det mycket att se som t ex fantastiska planteringar med blommor av olika slag och skulpturer gjorda av kaktusar och suckulenter Det fanns även ett ”Jungelzoo” med djur från olika världsdelar. Några av deltagarna passade på att uppleva 4D biograf. Efter besöket på Jesperhus gick färden ut till ön Fur och besök på Fur Bryghus där det blev ölprovning och information om bryggeriets verksamhet.  Här var också ett mindre museum med bilar.
Dag 4. Sista dagen på Danmarksvistelsen. Efter frukost var det dags att säga farväl till Grand Hotel i Struer och färden gick till Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum i Herning vilket var mycket sevärt.
altEfter besöket på museet bar det hemåt över Lilla Bältbron, ön Fyn, Stora Bält Bron till Själland, samt Helsingør-Helsingborg och vidare till Sjuhäradsbygden.
Uno och Anna-Lisa Wihlstrand var som vanligt reseledare och som chaufför denna gång var Andreas Arvidsson.
Inskickat av Eva Carlsson

Till höger: Gerd Vejdal
vid C-H Pedersens & Else Alfelts Museum

SPF Älvsborg Södra
Publicerad 2011-06-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas