Pensionsåldern kan höjas – rätt att jobba till 69
Pensionsåldern höjs med två år Foto Colourbox
Nyheter | Pensionsålder

Pensionsåldern kan höjas – rätt att jobba till 69

Pensionsåldern kan höjas med två år. SPF har tidigare kallat själva begreppet "pensionsålder" för otidsenligt.

Publicerad 2013-02-21

Idag kan den som vill gå i pension från 61 år, och börja ta ut sin tjänstepension redan vid 55. Nu kan detta komma att ändras. Som Veteranen tidigare har skrivit pågår en pensionsåldersutredning som ser över hur man kan uppmuntra befolkningen att arbeta längre och ta ut sin pension senare. Nu rapporterar Dagens Nyheter att det ser ut som om pensionsåldern kommer att höjas med två år.
Det betyder att man kommer att kunna gå i pension först vid 63. Även den lägsta åldern för då man får ta ut sin tjänstepension kan komma att höjas.

Förlänger rätten till jobb

För den som vill arbeta längre kan förslaget att höja pensionsåldern vara goda nyheter. Idag har man rätt att arbeta fram till 67 års ålder. Om pensionsåldern höjs med två år, kommer denna rätt att förlängas fram till 69 års ålder.
I en ny undersökning som SPF gjort bland förbundets medlemmar visade det sig att närmare hälften hade velat arbeta längre, men att förväntningarna från arbetsgivaren att de skulle gå i pension vid 65 – satte käppar i hjulet. Veteranen har tidigare skrivit om Anita Lindström, då 67, som när hon förlorade rätten till anställning i stället var tvungen att försörja sig på timvikariat för att få ekonomin att gå ihop. Hon hade gärna jobbat till 69.

Pensionsålder enögt begrepp

Just detta, att ha en regel som sparkar ut arbetsvilliga personer bara för att de uppnått en viss ålder, har SPF kallat för otidsenligt. Samtidigt framhåller man att människor ska ha rätt att gå i pension. När statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gick ut med sitt omtalade uttalande att framtidens svenskar kan få jobba till 75, så ställde sig SPF bakom uttalandet. Samtidigt kritiserade man själva begreppet pensionsålder:

– Själva företeelsen ”pensionsålder” är ett utslag av en gammaldags enögdhet och bristande ledarskap. I ett modernt samhälle gäller det att inte endast undvika hindren utan framför allt i stället se möjligheterna, sade SPF då i ett uttalande.

Införs stegvis

För många med ett tungt och slitsamt eller psykiskt påfrestande arbete kan dock förslaget på höjd pensionsålder komma som sten på börda. Förändringen kommer dock inte att börja gälla omedelbart. Enligt en intervju med pensionsåldersutredaren Ingemar Eriksson i Göteborgsposten ska de nya åldersgränserna att införas stegvis.

 

Att pensionsåldern utreds beror på att Sveriges befolkning lever allt längre, och dessutom kommer ut i arbetslivet allt senare. En person som lever till 100 år, börjar jobba när hen är 30 och går i pension vid 65 jobbar lika länge som hen sedan är pensionär, drygt en tredjedel av sin ålder.

Pensionsåldersutredningen ska vara klar senast 1 april i år.

 

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas