Nyheter | Bostäder

Hur vill du bo och vad kan du tänka dig att betala för det?

Seniorers boende är ämnet för en konferens på Chalmers 20 april. SPF Seniorernas Fredrik von Platen medverkar.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-04-19

En försvårande omständighet när bostäder diskuteras och planeras är att vi är varken förutsägbara eller lika. Vi har olika önskemål, och olika fysiska och ekonomiska förutsättningar och det är inte alls säkert att en ung barnfamilj flyttar in i villan som säljs av ett äldre par. Det kan hända att köparna är äldre än säljarna.
När Hammarby Sjöstad byggdes i Stockholm trodde man att det skulle vara seniorer som lämnade villan för att flytta dit. I själva verket blev det barnfamiljer som flyttade in i de nya lägenheterna och plötsligt fanns det behov av förskolor i området.

Ändå finns det föreställningar om att flyttkedjor fungerar på ett sätt.
”En myt som gärna odlas inom den bostadsrättsbyggande delen av byggsektorn är följande: ’bygg en bostadsrättslägenhet så faller det så småningom ut en lägenhet om 1 rok. till en ung person’ ”, skriver Fredrik von Platen, arkitekt och SPF Seniorernas sakkunnige i bostadsfrågor, i en debattartikel publicerad i anslutning till Seniorvärldskonferensen.

Han menar att flyttkedjor ofta är långa och oöverskådliga, och innan den där ettan har hunnit komma en student eller ensamstående senior till del kan den lika gärna ha omvandlats till kontor eller slagits ihop med en annan etta till en större lägenhet.

Måste bygga överkomligt

”Seriösa forskare visar också att man inte bara ska bygga stora bostadsrättslägenheter i så kallade A-lägen i staden för att få effektiva kedjereaktioner. Man måste också bygga nya bostäder för den marknadsmässiga efterfrågan som finns, – t.ex. ungdoms- eller seniorbostäder. Med marknadsmässig efterfrågan menar jag inte bara att bostäderna ska vara av rätt storlek i rätta lägen utan även vara överkomliga till rätt pris. Ett pris som hushåll i normala inkomstlägen kan efterfråga.”

Tillsammans med Familjebostäders vd i Göteborg Per-Henrik Hartmann och boendeekonomen Claudia Wörmann på SBAB ska Fredrik von Platen diskutera Boendepreferenser och betalningsvilja.

Westerholm medverkar

Några andra ämnen under Seniorvärldskonferensen – som trots sitt ambitiösa namn är en svensk angelägenhet arrangerad av Petter Ahlström, även grundare av CLA, Concept Living Academy, som marknadsför ett koncept för trygghetsboenden – är Goda boendealternativ, inspirerande till positiv boendekarriär, Framtidens byggande, boende och ägarskap och Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer.

Bland de medverkande finns, förutom ovan nämnda, Barbro Westerholm (L), SKPFs förbundsordförande Berit Bölander, geriatrikprofessorn Börje Bjelke samt flera lokalpolitiker, arkitekter och andra representanter för bostadsbranschen från olika delar av Sverige.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-04-19
senioren-nr-3
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 3 / 2016. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas