Mat & Dryck | Recept

Pepparrotsgratinerad torsk med rökt sidfläsk och stuvad spetskål

Årets Nationalrätt 2003

Publicerad 2008-11-27

Recept: Jürgen Grossmann, Gässlingen, Stockholm

4 portioner

1 bit pepparrot
4 msk smulat “inkråm” av dagsgammalt bröd
4 x 200 g torskrygg (välj torsk som är ansvarsfullt fiskad)
160 g rökt sidfläsk
1/2 spetskål
2 schalottenlökar
2,5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
80 g hackad persilja
4 stora potatisar
2 msk olivolja
salt och vitpeppar

Potatisen:
1 Skala potatis och skär i halvcentimeter stora kuber. Skär sidfläsket i små tärningar.
2 Stek potatisen i olivolja och tillsätt en tredjedel av sidfläsket, och hälften av persiljan mot slutet av stektiden.

Kålen:
1 Strimla och tvätta spetskålen. Blanchera den i saltvatten.
2 Häll genom hålsil.
3 Hacka schalottenlök och vitlök. Fräs i kastrull med lite smör.
4 Lägg till spetskålen och koka så att vätskan försvinner.
5 Tillsätt grädde och koka ihop tills grädden blir tjock.
6 Krydda med salt och vitpeppar.

Fisken:
1 Lägg torsken på ett bleck med skinnsidan uppåt.
2 Stek i ugn, 200 grader i ca 5 minuter (beroende på torskens tjocklek)
3 Dra skinnet av torsken. Krydda med salt och peppar.
4 Lägg på brödsmulorna, rökt sidfläsk, resten av persiljan och färskriven pepparrot. Gratinera i ugn, ca 1 minut.

Lägg stuvad spetskål i mitten på tallriken, den gratinerade torsken ovanpå.
Garnera med potatistärningar runt om.
Spetskålen kan ersättas med vit- eller savojkål.

(2002 gjorde Årets nationalrätt uppehåll och ersattes av Stockholmsmåltiden)

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.