Digital teknik ska vara tillgång, inte tvång
Foto Colourbox
Nyheter

Digital teknik ska vara tillgång, inte tvång

Alla ska ha möjlighet att ta del av digitala tjänster, men ingen ska vara tvingad att göra det. Så kan man sammanfatta måndagens seminarium Äldre i den digitala världen, där bland andra IT-minister Anna-Karin Hatt (C) deltog.

Publicerad 2011-10-28

Parkeringsplatser som bara kan betalas med mobiler, banker som vägrar hantera kontanter, information som bara finns på nätet och svårigheter med att få datasupport som pensionär utan yngre släktingar i närheten. Den digitala utvecklingen rusar framåt, men alla hinner inte med.

En huvudfråga för seminariet, som anordnades av SPF Stockholmsdistriktet, var att samhället måste fungera även för dem som inte använder ny teknik.
– Våra hjärnors förmåga att lära nytt är det ingenting fel på. Men, och det här är viktigt, det finns en grupp äldre som inte kan eller har möjlighet att ta del av den digitala tekniken. Och det ber vi våra politiker ta hänsyn till, sade SPF Stockholms distriktsordförande Kerstin Hallgren.

Och även om IT-minister Anna-Karin Hatt talade sig varm om vikten av digital delaktighet höll hon med om att offentliga funktioner ska fungera för alla, även de utan IT-vana.
– Vi befinner oss i en övergångstid, sade hon och lovade att ta med sig kritiken mot när digitala lösningar blir de enda lösningarna.

Många bland åhörarna hade känslan att utvecklingen går för fort. Och det poängterades vid flera tillfällen att de digitala lösningarna inte får ta över, utan måste vara komplement. Det ska vara ”både och.”

– Skynda långsamt! Sverige behöver inte vara ”bäst i världen” på att vara uppkopplade, var en kommentar från publiken.
Andra påpekanden från åhörare och scen var att Hjälpmedelsinstitutet kunde dela ut gratis surfplattor, att fixar-Malte ska få hjälpa äldre med krånglande datorer, att man borde skynda på utvecklingen av röststyrning av datorer så att även darrhänta och synsvaga kan bli digitala, samt att en tjänst för datasupport borde inrättas på SPFs kansli.

Stockholms före detta äldreborgarråd Ewa Samuelsson (KD), som fick stå till svars för mobilbetalning på parkeringsplatser och lokalbrist, samt SPFs omvärldsanalytiker Gunnar Degerman, som hyllade den digitala utvecklingen, talade också under konferensen.

Frid Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Äldre i den digitala världen…

… anordnades av SPF Stockholmsdistriktet.
Ett hundratal intresserade fick lyssna på och ställa frågor till IT-minister Hatt, Stockholms förra äldreborgarråd Ewa Samuelsson samt SPFs egen omvärldsanalytiker Gunnar Degerman.

Enligt statistik är det fortfarande 15 procent av befolkningen under 85 som inte använder internet. Och bland de 15 procenten finns många äldre, framför allt lågutbildade kvinnor.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas