”Det finns pengar att spara in”
Det finns många abonnemang och avgifter i hemmet att spara pengar på. Foto Colourbox/ Getty Images
Ekonomi | Ekonomi & Pension | ekonomi

”Det finns pengar att spara in”

Christina Sahlberg arbetar på jämförelsetjänsten Compricer. Hon har akademiska utbildningar i både ekonomi och psykologi, så hon kan det mesta om att förhandla priser.

Tidningen Senioren
Publicerad 2022-03-14

– Jag tror att de flesta seniorer inte tänker på att det går att spara in ganska mycket. Många fokuserar mer på att man är lite besviken och att man har en dålig pension, säger Christina Sahlberg. Men det finns mycket att spara in på sådant man bara betalar i onödan.
Hur vanligt är det att privatpersoner förhandlar ned sina kostnader i hemmet?
– Det är inte så vanligt att man förhandlar. Gemene man jämför ganska ofta när de ska köpa något, en kamera, en stol eller något annat. Men när det gäller fasta kostnader som lån, bredband eller försäkring tror man att man ska ta det man alltid haft. Vi gjorde en undersökning och fann att 39 procent inte förhandlat någon rabatt på sitt bolån. Så det är ganska få som gör och ju äldre man blir, desto mindre vanligt är det. Personer som inte har så stor datavana tänker att man går till den bank man alltid haft. Men det har visat sig att trogna kunder alltid får sämre villkor. Ofta tror man att ”jag har varit kund här i 30 år och får nog ett bra avtal”, men det är precis tvärtom. Man måste våga hota lite att man ska lämna.

Rabatter via SPF seniorerna

Som medlem i SPF Seniorerna kan du dra nytta av ett antal rabatter som förbundet förhandlat fram. De kan delas in i förmåner som gäller hela förbundet och andra som gäller vissa distrikt. En fullständig förteckning hittar du på spfseniorerna.se/formaner

Dölj faktaruta

Vilket är ditt bästa förhandlingstips?
– Det bästa är att vara påläst när man ringer. Man kan gå in på olika jämförelsesajter och se över vilka villkor man kan få. Det går att göra online. Då kan man säga: ”Jag får mycket lägre pris om jag byter”. Handlar det om bolån räcker det att man ringer sin bank och ber att få ut sitt amorteringsunderlag, en handling man måste ha när man ska byta bank.
–  Jag kan lova att 99 procent av alla som begär ut det kommer att få ett samtal från sin bank med erbjudande om sänkt ränta. Ofta slutar det med att man stannar kvar i sin bank – med lägre ränta.

Christina Sahlberg tipsar också om att det kan vara svårt att få lån när man väl gått i pension. Med pension har de flesta en lägre inkomst och blir rekommenderad ett seniorlån.
– De är usla, riktigt dyra, säger Christina Sahlberg. Jag skulle vilja uppmana alla som inte gått i pension att inte vara så duktiga och amortera av allt. Det kan vara bättre att ha marginal kvar för att renovera eller flytta.
Vet man att man kommer att behöva pengar för något kanske man till och med ska ta ett lån innan man går i pension.

Tips!

Tänk på vilken e-postadress du använder dig av. Använd inte ditt namn plus till exempel tele2. Då kan du inte flytta med din mejl när du byter leverantör. Använd i stället till exempel gmail eller icloud. De är oberoende av teleleverantör.

Dölj faktaruta
Läs också
Tidningen Senioren
Publicerad 2022-03-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas