Här har seniorerna lyckats få sitt trygghetsboende
Foto: White arkitekter / Lars Halvarsson
Boende | Bostad

Här har seniorerna lyckats få sitt trygghetsboende

Från ingenting till takterrass med boulebana och bastu på sex år. Sveriges kanske intressantaste trygghetsboende hittar man i Gävle. SPF Seniorerna har tryckt på politikerna och det har gett resultat, något som kan visa vägen för andra.

Jan Arleij
Publicerad 2015-04-09

Veteranen for till Gävle, Sveriges trettonde största stad, för att få veta hur man har gått tillväga för att få politikerna att satsa på äldres boende. Spindeln i nätet är Hans Ström, ordförande i SPF Seniorerna Ankaret men också i Föreningen Seniorboende i Gävle som samlar SPF Seniorernas alla sex föreningar i stan.

– När vi SPFare började 2009 med en uppvaktning av politikerna så fanns överhuvudtaget inte ordet senior- eller trygghetsboende i något enda kommunalt papper eller dokument i den här stan, berättar Hans Ström.

Men nu, sex år senare, väntar alla på det magiska ögonblicket i april då spaden sätts i marken för bygget av bostadsrättsföreningen Takterrassen med 76 lägenheter, ett trygghetsboende med reception och lokaler för mat, fika, gym och relax.
Vägg i vägg ska Humanas vård- och omsorgsboende ligga med 81 lägenheter.
Dessutom finns långt gångna planer på ytterligare ett trygghetsboende, med hyresrätter – beläget i samma centrala kvarter, 600 meter från centralstationen.

Kring honom sitter alla kärnpersoner, utom kommunstyrelsens ordförande Jörgen Edsvik som tvingades lämna återbud i sista stund.
Fredrik Söderberg, en av ägarna i Realoption som äger fastigheten.
Urban Öhman, ägare i Prenova som projektleder och bygger boendet.
Arkitekten Mats Johansson från White arkitekter som har ritat huset.
Lars Tobé och Kenneth Levin, SPF-seniorer och så kallade projektambassadörer.
Tobias Hultström, utvecklingschef på vårdbolaget Humana som bygger sitt första vård- och omsorgsboende i egen regi.
Malin Hagberg och Karolina Nilsson från Svensk Fastighetsförmedling, som säljer lägenheterna.

Alla nickar instämmande när Hans Ström beskriver dialogens betydelse för framgångarna.
– För att vi från SPF skulle kunna tala med en röst och få mer kraft bildade alla sex Gävleföreningarna en gemensam förening för att driva just boendefrågor gentemot politiker och tjänstemän.
Fredrik Söderberg:
– Det var bra på två sätt. Vi har känt att det funnits ett genuint intresse bland pensionärerna i stan för äldrebostäder, vilket förstås har stor betydelse för oss om vi ska våga beställa ett trygghetsboende. Men sen har föreningen också lyckats väldigt bra med att trycka på politiker och tjänstemän att skynda på processen och få igenom saker.

Ännu tydligare blev bilden för byggare och politiker när seniorerna Lars Tobé och Kenneth Levin engagerade sig i var de skulle bo på ålderns höst. Med livslång erfarenhet av byggande och ekonomi kom de att tillföra kunskap såväl till SPFs seniorboendeförening som till fastighetsägare och politiker.
– Vi ville skapa ett boende för oss själva när vi blir äldre. För det fanns helt enkelt inte, säger Kenneth Levin.
De båda ”ambassadörerna” har varit de tilltänkta inflyttarnas röst och såväl fastighetsägarens som byggarens bollplank under hela processen, framhåller Fredrik Söderberg.
– Om Kenneth har drivit på för sociala och mjuka värden så har Lars Tobé kunnat ge synpunkter och önskemål till byggaren. Det är bra att lyssna på dem som ska bo där före beställning och bygge, inte efter.
Intill trygghetsboendet kommer vårdföretaget Humana Omsorg AB att bygga sitt första boende i egen regi.
–  Vi tror att det här kan bli en modell för nya tidens vårdboende, säger utvecklingschefen Tobias Hultström. Bland annat ska vi ha vår egen hemtjänstpersonal som gör att de boende får möta samma personal hela tiden.

Ovanlig tillgång

Just att försöka skapa en naturlig koppling mellan trygghetsboendet och vårdboendet kommer att skapa nyfikenhet på Gävle, tror såväl Tobias Hultström som Mats Johansson från White arkitekter som har ritat alltsammans.
– Det är en ovanlig tillgång att man formar trygghetsboende och ett vård- och omsorgsboende runt en innergård med stora sociala möjligheter, säger Mats Johansson som tror att myten om att man inte vill bo granne med ett vårdboende är på väg att försvinna.
– Snarare ser man mer praktiskt på det: nu flyttar jag in i trygghetsboendet och sen när jag en dag kommer att behöva mer hjälp kan jag bo på andra sidan gården. Det har blivit så pass naturligt och etablerat att vi har den utvecklingen i livet.

SPF Seniorerna gnistan

Pensionärerna i SPF Seniorerna har utgjort gnistan i processen, tycker Tobias Hultström.
– Vi kommer att få den unika kopplingen av de olika boendeformerna som alla i Sverige pratar om, men kanske ingen ännu riktigt har fått till, säger han hoppfullt.
Men många saker och ting ska samordnas, beslut ska mogna och förankras, betonar alla runt bordet. Det i sin tur kräver möten människor emellan och förtroende. Ingenting mindre än ett hästjobb.
– SPF Seniorerna har stor del i att det har kunnat ske. Vad man behöver göra är att sitta ner i sådana här grupper som vi är här runt bordet. Det är då ett plus ett blir tre, säger Tobias Hultström.

Hans Ström berättar att han infört något som han kallar ”förlängda kafferaster”.
– Jag skickar ett mejl eller ringer till politiker och säger att ”du kan väl ta en förlängd kafferast i närtid”. Jag har faktiskt fått ja varenda gång.
– Sen sätter vi oss ner någonstans där vi får vara ifred och pratar, utan papper och penna, vi skriver inga protokoll.

Flyttar gärna när det finns nåt att flytt till

Visningslägenheten är en extra kostnad, men ett genidrag, menar mäklarna runt bordet.
– Vi märker ett ovanligt starkt gensvar. Efter en och en halv månad har 46 hushåll tecknat sig för att köpa, och det står nästan 30 i kö för lägenheterna som ligger högre upp i huset och som har utsikt över stora delar av stan, säger Karolina Nilsson.
Det är uppenbart att om det finns något attraktivt att flytta till, ja då är seniorerna beredda att lämna sina gamla mer eller mindre betalda villor, radhus och lägenheter.
– Därför är det så värdefullt att Takterrassen byggs. Det kommer att bidra till att lösa upp stoppklossen på bomarknaden, säger Malin Hagberg.
Mats Johansson tror också att Gävle med omnejd snart kommer att få uppleva en efterlängtad rotation på bostadsmarknaden.
– En riktad produktion av bostäder för en äldre åldersgrupp kommer att frigöra andra bostäder på bostadsmarknaden.
Urban Öhman som ska bygga alltsammans gör samma analys.
– Bland det roligaste med det här projektet är att Gävles politiker nu börjar förstå att det här faktiskt är det viktigaste kvarteret för att bidra till en samhällsutveckling för hela Gävle.
Hur menar du då?
– Ja, får vi inte igång rullen på bostadsmarknaden är risken att de yngre familjerna flyttar till andra städer i stället. Vad det kan betyda för Gävle är inte svårt att räkna ut.
Efter mötet når Veteranen kommunstyrelsens ordförande Jörgen Edsvik (S). Han bekräftar SPF Seniorernas nyckelroll.
– Organisationen är en viktig diskussionspartner för kommunen. De är en bra, pådrivande kraft och genom dem tar vi reda på behov och önskemål från många äldre. Vi får en god bild av läget i stan.

Text Jan Arleij Foto Lars Halvarsson

Det här är en kortad version av en längre artikel som ingår i bostadstemat i Veteranen nr 3, 2015. I tidningen hittar du fler artiklar om boende och bostäder.

Vill du inte missa något nummer av Veteranen? Bli medlem i SPF Seniorerna så får du tidningen som medlemsförmån. Du kan också välja att prenumerera på Veteranen.

Om husen

Trygghet och trivsel Takterrassens mål

Nästa höst är Takterrassens trygghetsboende med 76 bostadsrätter – 2:or, 3:or och 4:or – klart för inflyttning för Gävles 70-plussare.
Byggnaden, som ligger centralt på Muréngatan i Gävle, består av en högdel och en lågdel med 15 respektive 7 våningar. Alla bostäder har antingen balkong eller uteplats mot loftgång med västerläge.
På taket till den lägre delen finns en av gemensamhetsytorna – en terrass med boulebana och solstolar. Bastu och relaxavdelning finns också.
Boendet har ett system som via TV, dator, surfplatta eller telefon informerar om exempelvis aktuell service i huset.
Intill Takterrassens hus byggs ett vård- och omsorgsboende.
Det blir en gemensam innergård med trädgårdsrum med plats för både avskildhet och samvaro.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2015-04-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas